Χρειαζόμαστε πραγματικά βιώσιμη κυκλοφορία και όχι απλά δικαιολογίες για να προωθούνται διαπλατύνσεις δρόμων. Καμία χώρα δεν έλυσε το κυκλοφοριακό κάνοντας πιο πλατιούς δρόμους.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σχολίασε την σημερινή παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Ανέδειξε την μεγάλη καθυστέρηση του Υπουργείου που ενώ το 2010 εκπόνησε Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας στα πλαίσια της Στρατηγικής για προώθηση της χρήσης δημόσιων μεταφορών, το μόνο μέτρο που εφάρμοσε ήταν η αγορά των λεωφορείων.

Η κυβέρνηση δεν προώθησε κανένα άλλο μέτρο από όσα προβλέπονταν στο σχέδιο κινητικότητας της Λευκωσίας. «Υπογράψαμε εσπευσμένα τα συμβόλαια. Αγοράσαμε μεγάλης χωρητικότητας λεωφορεία και έκτοτε δεν κάναμε τίποτα. Έχουμε προβλήματα με έλλειψη στάσεων λεωφορείων και μένουν οι επιβάτες εκτεθειμένοι στα νερά και τον ήλιο. Έχουμε πρόβλημα με τις ελλείψεις στις διαδρομές και την χαμηλή συχνότητα τους. έχουμε πρόβλημα ακόμη και με την έκδοση εισιτηρίων, δεν υπάρχει αυτόματη διαδικασία και προκαλούνται καθυστερήσεις.

Έχουμε προβλήματα με μη εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης των επιβατών για την έλευση των λεωφορείων. Έπρεπε να γίνουν κάποιες μονοδρομήσεις, διορθωση πεζοδρομίων, δημιουργία ποδηλατόδρομων και ποδηλατολωρίδων. Πολύ λίγα πράγματα έγιναν. Δεν μας εκπλήττει η αποτυχία διείσδυσης των Μέσων Μαζικής Κυκλοφορίας.».

«Όσον αφορά τον σχεδιασμό των ποδηλατόδρομων και τις πρόνοιες των Τοπικών Σχεδίων: στα χαρτιά έχουμε σχεδιασμούς από τη δεκαετία του ’90 αλλά πολύ μικρό μέρος των δικτύων έχουν κατασκευαστεί. Κάνουμε μικροσκοπικά κομμάτια κάθε φορά. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς. Όλα τα δημόσια έργα πρέπει να έχουν πρόνοιες για πεζούς και ποδηλάτες, είτε ποδηλατόδρομους είτε ποδηλατολωριδες.

Χρειαζόμαστε πραγματικά βιώσιμη κυκλοφορία και όχι απλά δικαιολογίες για να προωθούνται διαπλατύνσεις δρόμων. Καμία χώρα δεν έλυσε το κυκλοφοριακό κάνοντας πιο πλατιούς δρόμους.

Όσον αφορά τη διαδικασία λήψεις αποφάσεων για κατασκευή δρόμων, το Υπουργείο θα  πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Πρέπει να βρει τρόπο να μην φτάνουμε σε μετωπικές συγκρούσεις με τον κόσμο επειδή δεν προηγήθηκε ουσιαστική δημόσια διαβούλευση.

Τέλος για τη θάλασσα θα πρέπει το υπουργείο να διορίσει ερευνητική ομάδα με στόχο να εντοπίσουν τις πηγές της ρύπανσης, διαφορετικά το να καλούμε απλά τις υπηρεσίες να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους δεν έχει αποδώσει, γι αυτό τα τελευταία 6 με 7 χρόνια οι πολίτες συναντούν βόθρους σαν κολυμπούν.