Ο κ. Ακιντζί στην κοινή συνέντευξη του στις εφημερίδες “Πολίτης” και “Yeni Duzen” δεν είπε κάτι καινούργιο, αντίθετα επέμεινε στις ίδιες ακραίες και προκλητικές του θέσεις.

Ο κ. Ακιντζί επιμένει στο θέμα των τεσσάρων ευρωπαϊκών ελευθεριών. Προβάλλει μάλιστα το επιχείρημα ότι, οι τρεις από τις τέσσερις ισχύουν σήμερα λόγω της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί επιμένουν οι Τούρκοι να το θέτουν ως πρόταση στις συνομιλίες και εμποδίζουν μάλιστα τη συνέχιση τους, με το να προβάλλουν συνεχώς αυτή την απαίτηση τους.

Αρνείται ο κατοχικός ηγέτης ότι επιχειρούν μέσω Κύπρου να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκατομμύρια Τούρκοι. Αν υποκύψουμε στην απαίτηση του για παραχώρηση των τεσσάρων ευρωπαϊκών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους ξέρει πολύ καλά ότι, η Κύπρος θα παραμείνει δια παντός εκτός της ζώνης Σένγκεν

Αναρωτιέται γιατί να μην μπορούν να έρθουν ανενόχλητοι Τούρκοι εργάτες, φοιτητές και τουρίστες όπως οι Έλληνες, αγνοώντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ότι αφορά τις συνομιλίες, ο κ. Ακιντζί επιμένει σε μια διαδικασία πάρε- δώσε, επανέλαβε τις απειλές του ότι οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο φυσικό αέριο θα πυροδοτήσουν ένταση, ταυτίζεται με τον Ερντογάν στο θέμα της έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών από την Ελλάδα και επανέλαβε την απαίτηση του για παραμονή, για περίοδο τουλάχιστον 15 χρόνων, των τουρκικών εγγυήσεων.

Από την άλλη, ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Τσελίκ, προβάλλει και πάλι τον ισχυρισμό ότι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο αποτελεί στοιχείο ασφάλειας και ειρήνης για το νησί και το λαό του. Μας θυμίζει έτσι, με τον προκλητικό αυτό τρόπο ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, είχε βαφτιστεί από τους Τούρκους ως “ειρηνευτική επιχείρηση “. Να μας λείπει τέτοια ειρήνη κ. Τσελίκ.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αποδοκιμάζουμε τις παραπάνω δηλώσεις και θέσεις των Τούρκων. Αναμένουμε ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συζητηθούν οι ενέργειες των Τούρκων και θα παρθούν σοβαρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση τους αντί να συζητάμε “περί του φύλου των αγγέλων”.