Οι ευρωπαίοι πράσινοι καταδικάζουν τις τουρκικές ενέργειες και ζητούν λήψη μέτρων από την Ε.Ε. 

Η τουρκική προκλητικότητα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζεται και αποτελεί απόδειξη ότι η Άγκυρα δεν διστάζει να υλοποιήσει τις όποιες απειλές της έναντι της Κύπρου.

Έχει επίσης καταστήσει σαφές πως οι εκθέσεις καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν την ενδιαφέρουν. Ως εκ τούτου είναι πλέον ξεκάθαρο πως τα πιο πάνω δεν αρκούν για να συγκρατήσουν την Τουρκία από παράνομες ενέργειες, αλλά χρειάζονται κυρώσεις που θα προκαλέσουν πολιτικό και οικονομικό κόστος.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ενημερώθηκαν για τις προκλήσεις και της παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα η συμπρόεδρος και επικεφαλής υποψήφια  του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων κ. Σκά Κέλλερ να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση με την οποία καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να καταδικάσουν την τουρκική πρόθεση να ξεκινήσει γεωτρήσεις.

Όπως σημειώνεται η Άγκυρα δεν παραβιάζει μόνο τις διαδικασίες του διεθνούς δικαίου και της ασφάλειας στη θάλασσα, αλλά κινδυνεύει να προκαλέσει ένταση στην περιοχή.

Ξεχωρίζει επίσης η αναφορά στους περιβαλλοντικούς κίνδυνους που προκύπτουν από τη συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία δεν διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία ούτε ακολουθεί τις ευρωπαϊκές αυστηρές οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Ενισχύοντας την φωνή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καλούν τους ηγέτες της ΕΕ που θα συνέλθουν στο Σίμπιου την Πέμπτη να καταδικάσουν την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ.

Η στάση και η στήριξη των Ευρωπαίων Πρασίνων αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία ένα σημαντικό βήμα υποστήριξης.  Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται και η σημαντικότητα της παρουσίας της Κύπρου στην ομάδα των Πρασίνων στην Ευρώπη. Αυτό θα γίνει μόνο με την ξεκάθαρη επιλογή των υποψηφίων του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στις προσεχείς ευρωεκλογές.