ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

 
Πριν από 69 χρόνια ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας κ. Ρ. Σιουμαν με μια ιστορική ομιλία του την ημέρα της νίκης κατά του φασισμού είχε προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος συνεργασίας και ασφάλειας για να μην επιτραπεί ξανά ποτέ στον εθνικιστικό ανταγωνισμό να φέρει τους ευρωπαϊκούς λαούς στο χείλος του πολέμου. 

Από την γέννηση της η ΕΕ έχει σκοπό ύπαρξης την αντιμετώπιση του εθνικιστικού παροξυσμού και του ανταγωνισμού των ευρωπαϊκών κρατών.

Ιδανικά θέλουμε στις 9 Μαϊου να γιορτάσουμε την μέρα της Ευρώπης με αξίες, με αλληλεγγύη και δημοκρατία. Όχι της Ευρώπης της οικονομικής ολιγαρχίας, της κοινωνικής απορρύθμισης, της αναξιοκρατίας και της μονόπλευρης λιτότητας, η οποία κινδυνεύει από διάλυση και τον εθνικισμό. 

Τα τελευταία χρόνια με ευθύνη μιας κυβερνώσας ολιγαρχίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μετατραπεί σε ένα καταπιεστικό μηχανισμό πάνω στους λαούς, ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη. Οι πολίτες της Ευρώπης οφείλουμε να αντιδράσουμε και να σταματήσουμε τον εκφυλισμό του κοινού οράματος των λαών για μια ενωμένη δημοκρατική Ευρώπη. Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να δηλώσουμε την παρουσία μας όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες και πλέον είναι η ώρα για αλλαγή.

Θέλουμε μια Ευρώπη για τους πολίτες και όχι μια Ευρώπη των συμφερόντων. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης με θέσεις εργασίας για όλους τους πολίτες της. Είναι καιρός να στραφούν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης σε μια συνεργασία ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες έχουν βυθίσει εκατομμύρια πολίτες στην ανεργία, στη φτώχεια και την ανέχεια. Και η επιλογή υπάρχει.

Η συνεργασία «Συμμαχία – Οικολόγοι» αποτελεί λύση και μπορεί να σταθεί μπροστά στην σημερινή Ευρώπη, επιδιώκοντας την αλλαγή. Μπορεί να αγωνιστεί για τις αξίες τις οποίες πρεσβεύει και να εργαστεί σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, υπέρ των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του ανθρώπου, αφήνοντας πίσω το κατεστημένο και τον φασισμό.