Είδηση των ημερών είναι ότι από τη πρώτη του χρόνου αυξάνονται οι εισφορές των εργαζομένων, των αυτεργοδοτούμενων και των εργοδοτών στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.

Δανικά κι αγύριστα όμως φαίνεται να είναι τα 7,5 δις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), ο οφειλέτης των οποίων είναι η Κυβέρνηση, την ίδια ώρα που έχει ανακοινωθεί η αύξηση προς το ταμείο για τους εργοδότες, μισθωτούς και αυτοτελώς εργαζομένους και προαιρετικά ασφαλισμένους.

Τα ποσοστά αυξήσεων που ανακοινώθηκαν, τα οποία εφαρμόζονται στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης των κοινωνικών εταίρων που είχε ληφθεί πριν από 10 χρόνια, θα ισχύουν για τα έτη εισφορών 2019 μέχρι 2023. Μετά θα ακολουθήσει νέα αύξηση των εισφορών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καυτηριάζουμε το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, πέρα από την πιο πάνω αύξηση, δεν έχουμε ακούσει ένα μέτρο το οποίο να διασφαλίζει την επιστροφή των 7,5 δισεκατομμυρίων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οφειλέτης του οποίου είναι το ίδιο το κράτος. Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν και πάλι τα σπασμένα;

Άλλωστε αυτό φάνηκε πλέον ξεκάθαρα κατά τους πρόσφατους προϋπολογισμούς που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση και στους οποίους δεν υπήρχε ούτε και μία πρόνοια που να καλύπτει το έλλειμμα του ταμείου, παρά τις σχετικές νομοθεσίες και τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

Είναι καιρός να σταματήσει η ληστρική εκμετάλλευση του ΤΚΑ από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρέπει επιτέλους το ταμείο να περάσει στον έλεγχο της κοινωνίας που το χρηματοδοτεί και για την οποία ιδρύθηκε.