Αλυσιδωτές είναι οι εξελίξεις γύρω από τα της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, με τις επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν τη δεκαετία του 1980 για τους αγρότες.

Συναφείς και συνάμα σοβαρές εξελίξεις γύρω από τα της κατάρρευσης του συνεργατικού πιστωτικού συστήματος προκύπτουν τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με εμπιστευτικές επιστολές του Χρηματοοικονομικού επιτρόπου Παύλου Ιωάννου που εξασφάλισε ο «Π».

Κατ’ αρχάς, όπως προκύπτει από επιστολή του κ. Ιωάννου προς τον πρόεδρο των Οικολόγων, ημερ. 21/11/2018, με θέμα «διεκδίκηση ανύπαρκτων οφειλών από πρόσφυγες γεωργούς», για το οποίο ρωτήθηκε σχετικά από τον κ. Γ. Περδίκη, προκύπτει πως εσχάτως η ερευνητική επιτροπή για τον Συνεργατισμό ανέθεσε στον Χρηματοοικονομικό επίτροπο να ερευνήσει συγκεκριμένο ζήτημα, συναφές με τις υποθέσεις των γεωργών που επιδοτήθηκαν μετά την τουρκική εισβολή για επαναδραστηριοποίηση και καλούνται τώρα να εξοφλήσουν χρέη χιλιάδων ευρώ. Όπως πληροφορείται ο «Π», το συναφές θέμα, μετά από σχετικά στοιχεία που συνέλεξε η ερευνητική επιτροπή, έχει να κάνει με πρακτικές παρελθόντος που άφηναν δάνεια να διογκώνονται και να γίνονται μη εξυπηρετούμενα χωρίς να γίνονται οποιεσδήποτε κινήσεις αρμοδίως.

Στον γεν. εισαγγελέα

Την ίδια μέρα αποστολής της επιστολής προς τον κ. Περδίκη, ο κ. Π. Ιωάννου απευθύνθηκε με κατεπείγουσα εμπιστευτική επιστολή και προς τον γενικό εισαγγελέα ζητώντας του να προσθέσει στις καταγγελίες, σχετικά με παρεμπόδιση εξέτασης παραπόνων από τη διεύθυνση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, νέα καταγγελία, αυτή τη φορά για τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις προσφύγων στους οποίους, όπως προαναφέρθηκε, παρασχέθηκαν διευκολύνσεις μετά την τουρκική εισβολή.

Ο κ. Ιωάννου καταγγέλλει πως ουδέποτε έλαβε απάντηση στις επιστολές που απηύθυνε στον κ. Νικόλα Χατζηγιάννη (ως γενικό διευθυντή της εκλιπούσας Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Λτδ), «ενώ το πρόβλημα κορυφώνετο με διάφορες παρεμβάσεις προς τον επίτροπο ακόμη και από μέλη της Βουλής». Με την επιστολή του ο κ. Ιωάννου παρακαλεί θερμά τον κ. Κώστα Κληρίδη να εξετάσει την περίπτωση της προαναφερθείσας άρνησης παροχής πληροφοριών «σε σχέση με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού αδικήματος από τους υπεύθυνους της πρώην ΣΚΤ, εξαιτίας πράξεων ή παραλείψεων που οδήγησαν στην παρεμπόδιση της εξέτασης συναφών παραπόνων» επικαλούμενος σχετικά άρθρα του περί Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως Νόμου.

Στο μεταξύ και όπως πληροφόρησε τον κ. Περδίκη που απευθύνθηκε κοντά του, ο κ. Ιωάννου ασχολήθηκε με το θέμα των οφειλών (μένει να φανεί το ύψος τους και αν είναι υπαρκτές) από πρόσφυγες γεωργούς από την πρώτη στιγμή που τέθηκε ενώπιόν του, «πλην όμως ματαίως», καθότι οι ιθύνοντες του Συνεργατισμού ουδέποτε ανταποκρίθηκαν σε σχετικά αιτήματά του, «και τις επανειλημμένες συναφείς οχλήσεις μου προς παροχή των απαιτούμενων πληροφοριών». Εξ ου και η επιστολή προς τον γενικό εισαγγελέα ημερ. 21/11/2018.

Επιστολές Περδίκη

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από επιστολή του ημερ. 17/4/2018 προς τον κ. Χατζηγιάννη (υπάρχει και δεύτερη υπενθύμιση στις 27/4/2018), ο πρόεδρος και βουλευτής των Οικολόγων ζητούσε επίσης διευθέτηση του θέματος από τότε που προέκυψε, υπενθυμίζοντας στον τέως γ.δ. της ΣΚΤ πως του υποσχέθηκε, μετά από την κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής λίγες μέρες προηγουμένως (12/4/2018), σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, πως θα διευθετούσε το ζήτημα. «Σας υπενθυμίζω ότι στο τέλος της συνεδρίασης μου υποδείξατε να συμβουλεύσω τους ενδιαφερόμενους να απευθυνθούν σε εσάς για διευθέτηση του μικρού αυτούς χρέους, το οποίο προέκυψε κυρίως λόγω παράλειψης του αρμόδιου Συνεργατικού να υπενθυμίσει τους δανειολήπτες για τις υποχρεώσεις τους», σημείωνε ο κ. Περδίκης για να τονίσει στον κ. Χατζηγιάννη πως «όπως πολύ καλά γνωρίζετε για τα δάνεια αυτά -που χρονολογούνται από το 1982- δεν βρίσκονται ούτε έγγραφα, ούτε υπογραφές, ούτε όροι».

«Σε κανέναν Altamira»

«Το 1982 η κυβέρνηση, μέσω της Κεντρικής Συνεργατικής, εξ όσων θυμούμαι, μου έδωσε 3.500 λίρες με το σχέδιο επαγγελματικής αποκατάστασης των εκτοπισθέντων για την κατασκευή ενός θερμοκηπίου. Έκτοτε σχεδόν επί εβδομαδιαίας βάσεως έχω συνεχείς συναλλαγές με διάφορες συνεργατικές και σχεδόν όλες μου οι οικονομίες είναι κατατεθειμένες σε συνεργατικές. Δεν απέσυρα ούτε ένα ευρώ παρά την κρίση που αντιμετωπίζετε. Αντίθετα, πρόσφατα (10/02/2018) ανανέωσα και προσωπικό μου γραμμάτιο. Χθες όταν πήγα να πάρω τα χρήματα από ένα γραμμάτιο, που έληξε 10/04/2018 διότι τα χρειάστηκα για ιατρικούς λόγους, μου είπαν από τη Συνεργατική, ότι δεν μπορούν να μου τα δώσουν διότι τους χρωστώ από το 1982 παλιά χρέη τα οποία ανέρχονται σε 14 χιλ. Και τώρα σας ερωτώ; Πώς γίνεται για 36 ολόκληρα χρόνια να μην πάρω καμιά ειδοποίηση ούτε καμιά κατάσταση λογαριασμού;» διερωτάται με επιστολή του ημερ. 12/4/2018 προς τον κ. Χατζηγιάννη επηρεαζόμενος, ο οποίος τον πληροφορεί επίσης «ότι δεν είμαι ο μόνος που του έτυχε αυτή η δυσάρεστη έκπληξη, αλλά ακούω συνεχώς και άλλους συγχωριανούς μου γεωργούς και κτηνοτρόφους από τη Λύση, να έχουν υποστεί την ίδια έκπληξη».

Οι επηρεαζόμενοι φαίνεται να είναι αρκετοί, κάποιοι και κληρονόμοι αποθανόντων, με αρκετές χιλιάδες ευρώ ΜΕΔ. Τρεις από αυτούς στις 12/11/2018 έστειλαν επιστολή αυτή τη φορά προς τη Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων αναφέροντας σχετικά πως «με τις επιστολές σας- ημερομηνίας 5/10/2018 -μας ζητάτε τώρα να αποταθούμε στην Altamira για εξαγορά δήθεν χρέους μας. Εμείς βεβαίως δεν πρόκειται νά αποταθούμε σε κανέναν Altamira. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να περιμένουμε να κάνετε αυτό που μας υποσχεθήκατε. Δηλαδή να εξετάσετε το τταράπονό μας».

Ο «Π» επικοινώνησε με τον γ.γ. της ΠΕΚ κ. Μ. Λύτρα αναφορικά με την επιδότηση που δόθηκε σε γεωργούς μετά το 1974 για να μας αναφέρει πως δόθηκε και σε κτηνοτρόφους και ψαράδες (το ποσό διέφερε) υπό μορφή δανείου. «Αυτά τα δάνεια, επρόκειτο για κρατικά χρήματα, που κλήθηκε να διαχειριστούν συνεργατικές» εξηγεί. Ο κ. Λύτρας σημειώνει πως ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσοι επηρεάζονται, «αμφιβάλλω αν και το κράτος γνωρίζει» καταλήγει επί τούτου.

 in1

Πηγή: Εφημερίδα “Πολίτης” / Κάτια Σάββα