Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χθες Πέμπτη 25 Μαΐου, η δεύτερη ανοικτή συζήτηση για την Κάνναβη και τις Εναλλακτικές Χρήσεις στην Ιατρική, στο Πολυδύναμο Κέντρο Γεροσκήπου, από τη Νεολαία Οικολόγων και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης, ο κ. Στέλιος Στυλιανού, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας και ο Οργανωτικός Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων, κ. Γιώργος Ευρυδιχώρου. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο γιατρός Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης και η νομικός Εύη Τουλέκκη. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Άντρη Κωνσταντινίδου.

Ο πρόεδρος του Κινήματος, κ. Γιώργος Περδίκης στον χαιρετισμό του τόνισε την αναγκαιότητα της ιατρικής κάνναβης, η οποία παραγκωνίζεται λόγω προκαταλήψεων.
Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Είμαστε ένα βήμα πριν να επιτευχθεί ο στόχος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και της Νεολαίας Οικολόγων για να αξιοποιηθεί η χρήση της κάνναβης στην ιατρική. Όταν ξεκινήσαμε την όλη προσπάθεια μας, το 2014, πολλοί μας είχαν αντιμετωπίσει αρνητικά.

Υπάρχουν δυστυχώς προκαταλήψεις γύρω από τη χρήση της κάνναβης στην ιατρική με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να ζήσουμε τραγικές καταστάσεις. Μια από αυτές και η περίπτωση του Γιώργου, που ως καρκινοπαθής έφτασε μέχρι και τα δικαστήρια, όπου και τελικά δικαιώθηκε, αλλά ήταν ήδη πάρα πολύ αργά για τον ίδιο.

Χρειάστηκε η περίπτωση του Γιώργου για να αποφασίσουν οι αρμόδιοι να αλλάξουν στάση και να βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο όπου συζητείται και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή ο κανονισμός που θα επιτρέπει τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι υπάρχουν αρκετά κενά σε αυτό τον κανονισμό, όμως θα εργαστούμε εντατικά και στη Βουλή, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας κανονισμός που θα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες για ιατρικούς σκοπούς. Οι αποφάσεις της Πολιτείας οφείλουν να είναι ασθενοκεντρικές και να μην κολλούν σε προκαταλήψεις και ταμπού. Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την στήριξη του και στη σημερινή εκδήλωση”.

Ο Οργανωτικός Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων, κ. Γιώργος Ευρυδιχώρου στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα ακόλουθα:

«Σήμερα δεν συζητάμε για κάτι καινοτόμο αλλά μια μέθοδο που μέσα από την πάροδο του χρόνου κατέληξε για διάφορους λόγους να είναι απαγορευμένη. Όσον αφορά τον τομέα της υγείας, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα παράγωγα της κάνναβης μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε αποθεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Η χρήση της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς είναι πλέον νόμιμη σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε πολλές πολιτείες της Αμερικής. Στο γειτονικό Ισραήλ, το οποίο έχει ένα πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο για την παράνομη κατοχή και χρήση της κάνναβης, έχει ήδη επιτραπεί η χρήση της για την θεραπεία ασθενών με χρόνιες παθήσεις και ανακούφιση παθόντων και ηλικιωμένων».

Η χρήσης της Κάνναβης στην Ιατρική αποτελεί ένα επίμαχο θέμα που προκαλεί προκαταλήψεις και ταμπού στη νομιμοποίηση της. Με αποτέλεσμα άτομα με σοβαρές παθήσεις να μην έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος.

Συνεπώς, η Νεολαία Οικολόγων και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με ενεργό διάλογο θέλουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις που θα απομακρύνουν οποιεσδήποτε προκαταλήψεις ενάντια στην ιατρική χρήση της κάνναβης, έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κάνναβη επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί στην Ιατρική.

ΝΕΟΛΑΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ