Οι οργανώσεις  Νεολαία Οικολόγων, Οικολογική Κίνηση Κύπρου , το Center for Social Innovation και το RESET-Research and Education in Social Empowerment and Transformation συνδιοργανώνουν και φέτος την καθιερωμένη παγκύπρια εκστρατεία καθαρισμού παραλιών και καταμέτρησης των σκουπιδιών της θάλασσας, με το σύνθημα “Wısh you were clean” Vol IV.

Διοργανώνονται συνολικά τέσσερις (4) καθαρισμοί παραλιών σε όλη την Κύπρο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο πρώτος καθαρισμός πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 02/07/2023 σε παραλία της περιοχής Σοφτάδες στην Λάρνακα. Πενήντα δύο (52) κιλά σκουπίδια μαζεύτηκαν από 30 εθελόντριες και εθελοντές μέσα σε μία ώρα!

Ο δεύτερος καθαρισμός πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16/07/2023 στην περιοχή Αγία Θέκλα στην Αγία Νάπα. Η συμμετοχή των εθελοντών και των εθελοντριών, έκαναν δυνατή την επιτυχία και αυτού του καθαρισμού. Σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την καταμέτρηση των σκουπιδιών, είναι το πρόβλημα που προκαλεί η χρήση κομφετί στο συγκεκριμένο σημείο, λόγο της ιδιαιτερότητας του ως χώρου διεξαγωγής πολιτικών γάμων.

Επόμενος καθαρισμός, την Κυριακή 27/08/2023 στην παραλία Lady’s Mile στην Λεμεσό η ώρα 09:00 ! Σας περιμένουμε σε ένα όμορφο πρωινό που θα συνδυάσει τον ακτιβισμό της καθαριότητας με μουσική και κολύμπι !

Ο στόχος της εκστρατείας δεν είναι μόνο η εξάλειψη των αποβλήτων από τις ακτές, αλλά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σημασία της μείωσης της ρύπανσης σε θάλασσες κι ακτές. Παράλληλα, η εκστρατεία καθαρισμών αλλά και η επιστημονική δράση της καταγραφής των αποβλήτων, είναι μια υπενθύμιση του τεράστιου προβλήματος των αποβλήτων πλαστικού (ιδιαίτερα του πλαστικού μιας χρήσης) στα θαλάσσια οικοσυστήματα αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Πρόσφατες έρευνες έχουν δημοσιεύσει ανησυχητικά αποτελέσματα όπου ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στο ανθρώπινο αίμα σωματίδια μικροπλαστικών[1].

Για τον λόγο αυτό, η εκστρατεία αποσκοπεί να προωθήσει τον εθελοντισμό, την συλλογικότητα, τον σεβασμό προς την φύση αλλά και της χαράς που λαμβάνουμε όταν προσφέρουμε στο περιβάλλον.

Πρόγραμμα Επόμενων Καθαρισμών

  1. Λεμεσός Lady’s Mile – Κυριακή, 27 Αυγούστου, 09:00 πμ
  2. Πάφος Λάρα – Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου, 10:00 πμ

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μέσω email στο [email protected] ή μέσω τηλεφώνου στο 22518074.

Επικοινωνία με διοργανωτές:

Γιώργος Κουρουφέξης, Λειτουργός Νεολαίας Οικολόγων, 22518074

Νατάσα Ιωάννου, Γενική Γραμματέας Οικολογική Κίνηση Κύπρου, 99336017