Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πισσουρίου, δικαίως, εκφράζει έντονη ανησυχία σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των κατολισθήσεων, καθώς ο τρόπος διαχείρισης, όπως οι ίδιοι εξηγούν, τους αφήνει εκτεθειμένους.

Οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες σπιτιών αντιδρούν στην επιθεώρηση των κατοικιών τους από την Επαρχιακή Διοίκηση γιατί προβλέπουν ότι το αποτέλεσμα της επιθεώρησης θα είναι να εκδοθούν διατάγματα εγκατάλειψης, γεγονός που θα τους καταστήσει ξαφνικά άστεγους.

Οι ανησυχίες τους αυτές φαίνεται να δικαιολογούνται από το γεγονός ότι οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω διαταγμάτων εγκατάλειψης, έμειναν αβοήθητοι στο δρόμο και επί της ουσίας έμειναν άστεγοι.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συνομίλησε πριν από μερικούς μήνες για το θέμα αυτό με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, με τον οποίον είχαν καταλήξει σε μια καταρχήν φόρμουλα αντιμετώπισης του προβλήματος των άστεγων.

Παρ’ όλα αυτά, εφόσον φαίνεται ότι στην πράξη δεν έχουν παρθεί μέτρα για αποζημίωση ή στέγαση αυτών των ανθρώπων, ο κ. Περδίκης επαναφέρει το θέμα αυτό με επιστολή του στον Υπουργό ημερομηνίας 05 Νοεμβρίου 2018.

Με επιστολή της προς τον κ. Πέρδίκη, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πισσουρίου θέτει ένα ακόμα σοβαρό θέμα επί τάπητος. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι όχι μόνο καθυστέρησε η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για υποβολή προτάσεων για μακροχρόνια αντιμετώπιση του προβλήματος από τον Οκτώβριο του 2017, αλλά φαίνεται ότι η Κυβέρνηση έχει αλλάξει σχεδιασμούς. Σύμφωνα με την καταγγελία των κατοίκων μετά από σειρά αναβολών και καθυστερήσεων, προκηρύχθηκε κλειστός διαγωνισμός μεταξύ πέντε εταιρειών. Οι όροι του διαγωνισμού δεν φαίνεται να έχουν γνωστοποιηθεί, ούτε έχουν ενημερωθεί γι’ αυτό οι επηρεαζόμενοι.

Δυστυχώς διαφαίνεται ότι πλείστες εκ των ενεργειών της Κυβέρνησης φαίνεται να διαπνέονται από ένα πνεύμα πρόχειρης αντιμετώπισης του προβλήματος με το λιγότερο δυνατόν οικονομικό κόστος.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί άμεσα τον Υπουργό Εσωτερικών να μελετήσει τις θέσεις των κατοίκων, αντίγραφο της επιστολής των οποίων του έχει αποσταλεί και να πράξει τα δέοντα προκειμένου να υπάρξει ορθολογιστική διαχείριση της όλης κατάστασης και των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την κατολίσθηση. Δεν νοείται με διατάγματα να απομακρύνεται κόσμος από τα σπίτια του και το τελικό αποτέλεσμα της απομάκρυνση να είναι η απόλυτη αδιαφορία.