*Δήλωση Χαράλαμπου Θεοπέμπτου – Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Για πολλοστή φορά στα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, τον καλούμε σε άμεση παραίτηση και άμεση κήρυξη προεδρικών εκλογών. Για πολλοστή φορά η χώρα μας ρεζιλεύεται και διασύρεται διεθνώς.

Αύτη τη φορά καλούμε τον Πρόεδρο σε παραίτηση με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις των «Pandora Papers» και το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα. Γίνονται πολλές προσπάθειες από πλευράς της Κυβέρνησης να παρουσιάσουν το θέμα ως μη σοβαρό, αλλά είναι φως φανάρι ότι υπάρχει ξεκάθαρη σύγκρουση συμφέροντος και διαπλοκή του ιδίου του Προέδρου και της διακυβέρνησης του με το θέμα των παράνομων πολιτογραφήσεων ξένων μεγιστάνων.

Είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι δεν γνωρίζει τους πελάτες που πολιτογραφήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο των δύο θυγατέρων του, παραδέχεται ότι τον Ιούλιο του 2013 ταξίδεψε με το ιδιωτικό τζετ του Ρώσου μεγιστάνα και αναφέρει ο ίδιος πως είχαν στενές φιλικές σχέσεις. Πως γίνεται να είχε στενές φιλικές σχέσεις με ένα μεγιστάνα εάν όντως δεν έχει καμία σχέση με το γραφείο του από το 1997 και μετά; Εξάλλου, το γεγονός ότι το γραφείο του από το 2007 μέχρι και πρόσφατα έχει προχωρήσει σε πολλές πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών είναι προβληματικό αφού ανήκει σε Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Γιατί αν οι θυγατέρες του Προέδρου του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος του τόπου και μετέπειτα προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, τότε ποιος είναι;

Ξεκάθαρη είναι και η σύγκρουση συμφέροντος μελών του Υπουργικού της κυβέρνησης, καθώς εγκρίνονταν πολιτογραφήσεις από δικηγορικά γραφεία συνδεδεμένα με συγγενείς 1ου βαθμού. Συγκεκριμένα ο Μάριος Δημητριάδης, πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών συμμετείχε με δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από τις 14/3/14 μέχρι 28/2/2018 εγκρίνοντας 137 πολιτογραφήσεις επενδυτών, οι οποίες προωθούνταν από το δικηγορικό γραφείο του πατέρα του.

Αν ήμασταν σε μια κανονική χώρα που παραμένει πιστή στις αρχές του κράτους δικαίου, μετά από τις αποκαλύψεις των Panama Papers, των Paradise Papers, μετά και από όλες τις αποκαλύψεις με το επίμαχο βίντεο του Al Jazeera – την έρευνα που αποδεικνύει ότι το 53% των πολιτογραφήσεων έγιναν εκτός του νομικού πλαισίου άρα παράνομα- και τώρα με τα «Pandora Papers», η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά και προσωπικά ο ίδιος, για λόγους ευθιξίας θα πρέπει άμεσα να παραιτηθεί και όσοι ευθύνονται να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Η κοινωνία ζητά δικαιοσύνη. Η δική μας αγανάκτηση, και η αγανάκτηση των πολίτων, έφτασε στα ύψη.