Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία, μετά από συζήτηση του θέματος,  ψήφισμα για τα Pandora Papers.  Στο ψήφισμα γίνεται  αναφορά σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Αναστασιάδη, των οποίων το όνομα εμπλέκεται στις αποκαλύψεις που εξόργισαν την διεθνή κοινή γνώμη.   Παρά το έντονο παρασκήνιο για να μη συμπεριληφθούν ονόματα, οι ομάδες των Σοσιαλιστών, Renew, Πρασίνων και της Αριστεράς επέμεναν στην τροπολογία που είχαν προσυπογράψει με αναφορά στα ονόματα των πολιτικών!

Την ίδια ώρα, κατόπιν έντονων προσπαθειών, έχει εγγραφεί και αναμένεται να συζητηθεί και στην Κύπρο, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής το θέμα που προέκυψε με τις τελευταίες αποκαλύψεις αναφορικά με τα Pandora Papers, αλλά και με όλα τα Papers, που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Σε δηλώσεις της η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε πως «ήρθε η ώρα να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο, το οποίο διασύρει την Κύπρο διεθνώς.  Πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής όλοι οι θεσμοί της Κύπρου που είναι υπεύθυνοι για να ελέγχουν αυτό που ονομάζεται φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.  Ήρθε η ώρα της λογοδοσίας, γιατί δεν μπορεί να συζητείται το ζήτημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψήφισμα, με αναφορές και στην Κύπρο, και η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην συζητά καν το θέμα.

Πρέπει να τεθούν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής, οι θεσμοί της Δημοκρατίας για να εξηγήσουν γιατί δεν έχουν ξεκινήσει αυτεπάγγελτα έρευνες γύρω από  τα συγκεκριμένα ζητήματα. Είναι δόκιμο όσων τα ονόματα αναφέρονται σε αυτού του είδους τις δημοσιεύσεις που γίνονται μετά από εξονυχιστική έρευνα μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών, να δώσουν εξηγήσεις γιατί το όνομα τους βρίσκεται σε αυτές τις έρευνες. Το οφείλουν στη Βουλή και στους πολίτες της Δημοκρατίας που βλέπουν τη χώρα τους να διασύρεται».