Η επιλογή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για χρονική μετάθεση της δημοσιοποίησης του πορίσματος της για τις συνθήκες που επικρατούν στον Συνεργατισμό, είναι κατανοητή. Όμως δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση της Βουλής να λάβει γνώση του πορίσματος.

 
Ασφαλώς, θυμόμαστε καλά, όπως και ο κυπριακός λαός, την συστηματική προσπάθεια μέρους του πολιτικού κόσμου, με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ώστε η Ελεγκτική Υπηρεσία να θεωρηθεί αναρμόδια για τον Συνεργατισμό. Έναντι ακριβώς αυτής της προσπάθειας θεσμοθέτησης της αδιαφάνειας, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταθέσαμε πρόταση νόμου που προέβλεπε την αρμοδιότητα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και γι αυτήν την περίπτωση και χάρις στην οποία σήμερα η έρευνα διεξήχθη και υπάρχει η εν λόγω έκθεση. Εάν δεν υπήρχε στη Βουλή το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, σήμερα δεν θα υπήρχε πόρισμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον Συνεργατισμό.

Επισημαίνουμε λοιπόν προς τον πολιτικό κόσμο που θεωρεί πως το να βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, είναι μια ανέξοδη πρακτική, πως ο σεβασμός στο δημόσιο συμφέρον προϋποθέτει την πρόσβαση στην πληροφόρηση. Διαφορετικά το νομοθετικό σώμα θα τοποθετείται με μερική, ή σχεδόν καθόλου γνώση της πραγματικότητας της μοναδικής κυπριακής τράπεζας που ανήκει στο δημόσιο.