Η απρόσμενη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου Τουγρούλ Τουρκές στο Μοντ Πελεράν φαίνεται να αιφνιδιάζει. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο, αφού τα μηνύματα που έρχονται από την Άγκυρα δεν είναι αισιόδοξα. Ο κ. Τουρκές είναι ένας πολιτικός με γνωστές ακραίες και εθνικιστικές θέσεις για το Κυπριακό.

Οι πρόσφατες προκλητικές και καταδικαστέες δηλώσεις του συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, για αλλαγή πλεύσης της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται, ότι ο συγκεκριμένος σύμβουλος του κ. Ερντογαν είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Τουρκίας που μίλησε δημόσια για προσάρτηση της Κύπρου σε περίπτωση μη λύσης του κυπριακού, άμεσα. Αυτό σημειώνεται για να απαντήσουμε προκαταβολικά σε όσους προσπαθήσουν να υποβαθμίσουν τη σημασία των δημοσίων αιμοβόρων δηλώσεων του κ. Μπουλούτ.

Αρχικά διερωτήθηκε, εάν μετά από μια λύση του Κυπριακού οι Τούρκοι πολίτες θα πηγαίνουν στην Κύπρο με βίζα Σένγκεν και στη συνέχεια είπε ότι : “εκείνοι που ονειρεύονται με επιτραπέζια παιχνίδια να χωρίσουν από την Τουρκία την Κύπρο, τότε ας είναι έτοιμοι να πληρώσουν το ίδιο τίμημα που πλήρωσε η Τουρκία με το αίμα των ηρώων της” καλώντας ΕΕ, Βρετανία, και Γερμανία αν θέλουν να πάρουν την Κύπρο να πληρώσουν αυτό το τίμημα.

Αυτές οι δηλώσεις είναι καθολικά απαράδεκτες.