Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός της καθυστέρησης των διαχειριστικών σχεδίων για τις περιοχές προστασίας της φύσης. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση έχει προκαλέσει την αποστολή επιστολής από την ΕΕ στην Κύπρο όσον αφορά το δίκτυο Natura  η οποία επισημαίνει  πως δεν εξασφαλίζεται  ότι η Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας υποβάλλουν τα σχέδια ή τα έργα σε εκτίμηση των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Μια από τις περιοχές που κυρίως καθυστέρησε η εφαρμογή διαχειριστικού σχεδίου είναι η περίπτωση του Ακάμα.  Ένα θέμα το όποιο δεν λύθηκε ούτε στην χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος.

Δυστυχώς με λύπη μας παρατηρούμε ότι έχει τεθεί ως προτεραιότητα από την Κυβέρνηση το τοπικό σχέδιο ανάπτυξης έναντι του διαχειριστικού σχεδίου για την Φύση. Τίθεται ως προτεραιότητα ο καθορισμός ζωνών ανάπτυξης και σε δεύτερη μοίρα η προστασία του περιβάλλοντος για ακόμα μια φορά.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να τεθεί σε ισχύ πρώτα το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα, καθώς στόχος μας είναι η προστασία της φύσης και έπειτα να προχωρήσει ο σχεδιασμός του τοπικού σχεδίου  για τον Ακάμα που αφορά την οικιστική ανάπτυξη.