Πρόβλημα αναδρομικότητας παρουσιάζει ο νόμος για τα φορολογικά κίνητρα στην οπτικοακουστική βιομηχανία, γνωστό και ως Olivewood, όπως αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, που συζήτησε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας του νόμου, που λόγω τροπολογίας που ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής, επιτρέπει την παραχώρηση φορολογικών εκπτώσεων και σε φυσικά πρόσωπα και όχι μόνο σε επιχειρήσεις.

Στην αναπομπή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει πως με την τροπολογία διευρύνεται η εφαρμογή του νομοσχεδίου μέσω της περίληψης φυσικών προσώπων «κατά τρόπο που δεν συνάδει με τη βούληση της εκτελεστικής εξουσίας».

Σημειώνει ακόμη πως η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής προκύπτει γιατί η αναφορά του φυσικού προσώπου ως δικαιούχου είναι χωρίς αναφορά στη μικρομεσαία επιχείρηση, στοιχείο το οποίο είναι βασικό στην παροχή των φορολογικών κινήτρων που προβλέπει το σχέδιο.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει πως «όπως ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, αλλά και όπως είχε κατατεθεί από την εκτελεστική εξουσία προέβλεπε για αναδρομική ισχύ του νόμου από 1η Ιανουαρίου 2018», αναδρομικότητα η οποία ωστόσο «δεν μπορεί να ισχύσει αφού το σχέδιο θα πρέπει να δημοσιευτεί και να εφαρμοστεί μετά την ψήφισή του του νόμου για μελλοντικές δαπάνες και όχι για δαπάνες που πιθανόν έγιναν και που με την αναδρομικότητα του νόμου θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη για παροχή φορολογική ελάφρυνσης».

Η διάταξη αυτή, όπως εξήγησε τόσο ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους όσο και η Νομική Υπηρεσία, παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο και θεωρείται αντισυνταγματική.

Ειδικότερα, ο Θεοφάνους είπε πως η αναδρομικότητα αφαιρεί τον χαρακτήρα του κινήτρου, καθώς θα έπρεπε να προϋπήρχε το σχέδιο και κατόπιν μια επιχείρηση να διεκδικήσει φορολογικές εκπτώσεις και όχι το αντίστροφο.

Η αντισυνταγματικότητα, προκάλεσε την αντίδραση μελών της Επιτροπής, που διερωτήθηκαν κατά πόσο η Νομική Υπηρεσία δεν εντόπισε την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης πρόνοιας ή αν η κυβέρνηση αγνόησε ότι το νομοσχέδιο ήταν αντισυνταγματικό.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως το κόμμα θα απορρίψει την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο που ανακαλύπτεται τυχαία. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει κάποιους … έφερε μία νομοθεσία που κακώς αποδέχθηκε η Βουλή με αναδρομική ισχύ για να καλυφθούν εκ των υστέρων των ημετέρων τα έργα», είπε και κατέληξε: «Πρόκειται για μια μεγάλη απάτη την οποία δεν θα υποστηρίξουμε».

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΒΑ)