Εχθές είχαμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για προσφυγή της Κύπρου, με αφορμή τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφάλεια και ανέγνωσε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρός του, Jerry Matjilaς   «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα».

Η δήλωση του Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη πως η επιβεβαίωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας όλων των σχετικών ψηφισμάτων του και η έκκληση για την εφαρμογή τους είναι ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα που θα θέσει τέρμα στις παράνομες προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα αποτρέψει περαιτέρω παρόμοιες προσπάθειες στο μέλλον».

Παράλληλα δηλώνουμε τη δυσαρέσκεια μας για τις διφορούμενες δηλώσεις του βρετανού αντιπροσώπου. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παράλληλα όμως καλούμε όπως οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα να μη μείνουν μόνο στα λόγια αλλά να υλοποιηθούν και να γίνουν πράξεις.

Μια κατεύθυνση προς την οποία επιβάλλεται να κινηθεί η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης αποφασιστικά και αποτελεσματικά.