Λίγες ώρες πριν την αποχώρηση του, o κ. Άιντε επανέρχεται επιχειρώντας να δώσει γραμμή στην εξέλιξη των συνομιλιών ακόμη και για την μετά την αποχώρησή του, εποχή. Η αναφορά του σε “επανεκκίνηση από τα μέρη και όχι από τα Ηνωμένα Έθνη” για εμάς δεν είναι τυχαία. Όπως τυχαία δεν είναι και η επιμονή ορισμένων κύκλων στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πιέζουν για μια επανέναρξη των συνομιλιών εν κενώ.
Και οι δύο προσεγγίσεις, στόχο έχουν να επανέλθουμε σε συνθήκες εκβιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επιχειρήθηκε να γίνει και στο Κραν Μοντάνα. Ασφαλώς, η άποψη αυτή μπορεί να εκφράζεται από πολιτικούς που εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα, δε μπορεί όμως να γίνει ανεκτή από τον -έστω και απερχόμενο- Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε λάθος την έως σήμερα επιλογή της κυβέρνησης, να καλυφθεί πίσω από την εκούσια αποχώρηση Άιντε λόγω των πολιτικών του βλέψεων και να μη θέσει επί τάπητος το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη αντικειμενικότητάς του, στοιχείο δηλαδή, που τον καθιστά ακατάλληλο. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως εξαιρετικά αρνητική παρακαταθήκη, εφ’ όσον ο όποιος Ειδικός Σύμβουλος στο μέλλον, αισθάνεται πως βρίσκεται στο απυρόβλητο, ανεξαρτήτως του τι πράττει ή δεν πράττει.