Δήλωση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη από τη Βουλή.

 Διαφαίνεται πλέον ότι κράτος και οι Αρχές δεν ενδιαφέρονται για το τεράστιο ζήτημα της ευημερίας των ζώων, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συμβίωση των ανθρώπων με τους σκύλους.

Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να κωλυσιεργεί. Ενημερωθήκαμε ότι αποφάσισε να αποσύρει το νομοσχέδιο και υπενθυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη βουλή από το 2015. Η απόφαση για απόσυρση λήφθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Παρόλο που πέρασαν 4 μήνες, ακόμη δεν το έχει αποσύρει.

Σήμερα μάθαμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να οδηγήσει το νομοσχέδιο σε κατάτμηση. Δηλαδή, θα χωρίσουν το ενιαίο νομοσχέδιο που συζητούσαμε μέχρι σήμερα, σε 4 τουλάχιστον κομμάτια.

Όσο αφορά τους κυνηγητικούς σκύλους θα τροποποιήσουν τον περί θήρας νόμο.

Θα κάνουν αλλαγές και στους περί δήμων και κοινοτήτων νόμους.

Θα τροποποιήσουν και τον περί Ευημερίας των ζώων και θα δημιουργήσουν καινούργια νομοθεσία για φορέα για τη διαχείριση των ζώων.

Θα μας προκύψουν δηλαδή, 5 τουλάχιστον νομοθετήματα, τα οποία θα συζητηθούν σε διαφορετικές επιτροπές της βουλής. Ξεκάθαρα, με αυτή τη διαδικασία, θα προκύψει περαιτέρω καθυστέρηση.

Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας, διότι επιτέλους η Επιτροπή Περιβάλλοντος υιοθέτησε εισήγηση των Οικολόγων για τροποποίηση κάποιων βασικών προνοιών του περί σκύλων νόμου οι οποίες κρίνονται ως επείγουσες για την εφαρμογή του περί σκύλων νόμου.

Τις επόμενες μέρες θα διαβουλευτούμε με τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος και θα εντοπίσουμε τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για να ικανοποιηθούν οι άμεσες ανάγκες για τροποποίηση της νομοθεσίας.