Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε καταθέσει ακόμα και δημόσια, προτάσεις που αφορούν τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, είτε αυτές αφορούν την ουσία τους, την διαδικασία ή επί μέρους ζητήματα. Διευκρινίζοντας ότι ως Κίνημα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις για διάρρηξη του αδιεξόδου στο Κυπριακό, ζητούμε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και πρόσωπα που τον περιβάλλουν στο Προεδρικό, διατείνονται ότι η πρόταση για την επικέντρωση των εξουσιών τέθηκε ως «τροφή για σκέψη» στο Εθνικό Συμβούλιο. Κατηγορούν μάλιστα τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διαρροή της «τροφής για σκέψη» και την κοινωνία γιατί συζητά την «τροφή για σκέψη» της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν μπορούμε να δεχόμαστε την κοροϊδία αυτή, που συνεχίζει να παίζεται ως κακόγουστη κωμωδία μπροστά στα μάτια των πολιτών. Η πρόταση για την αποκέντρωση εξουσιών, δεν μπορεί να ισχυρίζεται το Προεδρικό ότι τέθηκε ως «τροφή για σκέψη» στο Εθνικό Συμβούλιο, όταν ο κ. Αναστασιάδης την είχε ήδη θέσει στους κυρίους Μελβούτ Τσαβούσογλου και Αντόνιο Γκουντέρες πολλές μέρες πριν. Προφανώς, η πρόταση αυτή, μόνο ως «τροφή για σκέψη» δεν αναφέρθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά οι αντιδράσεις την έθεσαν ως τέτοια. Τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι “τροφή για σκέψη” αλλά μια “ήδη μασημένη τροφή”.