Στις 23 Μαρίου 2018, αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Γιώργο Περδίκη επέδωσε επιστολή στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο για το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στην επιστολή αυτή, αποδέκτης της οποίας είναι ο Ν. Τούσκ, εκφράστηκε η απογοήτευση του Κινήματος Οικολόγων για την στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αρκείται σε φραστικές καταδίκες των Τουρκικών παρανομιών εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ταυτόχρονα δε επισημαίνεται η ανάγκη για μη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου στη Σύνοδο της Βάρνας, εφόσον η στάση και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν διαφοροποιηθεί.
Τρεις και πλέον μήνες μετά, ο κ. Τούσκ, απάντησε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του Κινήματος για την κρίσιμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Αιγαίο και υπενθύμισε τις φραστικές καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο,(που για μας δεν ήταν αρκετές). Περιμέναμε, όπως επισημάναμε, ότι οι αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο θα επέφεραν κόστος στην Τουρκία και θα την αποτρέψουν να επαναλάβει τις ίδιες επιθετικές ενέργειες εναντίον ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είχαμε επιπλέον επισημάνει την ανάγκη για μη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου στη Σύνοδο της Βάρνας, εφόσον η στάση και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Ο κ. Τούσκ όμως αναφέρει ότι η ήταν προς το συμφέρον της ΕΕ και των κρατών μελών να διατηρηθεί ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, παρ’ όλο που επανέλαβε ότι η Ε.Ε. στηρίζει ομόφωνα την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα αυτό. Κάνοντας λόγο για κοινό συμφέρον , αναφέρει ότι η επιτυχής επανένωση της Κύπρου είναι προς όφελος των δύο κοινοτήτων, της Τουρκίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σχέσεων της ΕΕ – Τουρκίας.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εμμένει ότι η φραστική καταδίκη των Τουρκικών παρανομιών από τη πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ουσιαστική στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, το θύμα δηλαδή των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Θεωρούμε ότι η στάση αυτή του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χρήζει προβληματισμού αλλά και πολιτικού χειρισμού, ώστε να γίνει κατανοητό προς πάσα κατεύθυνση το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας αλλά και ο ρόλος της στο κυπριακό πρόβλημα.
* Επισυνάπτονται οι επιστολές
ΝΟ._267_Ν._ΤΟΥΣΚ_ΚΑΤΑΔΙΚΗ_ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ_ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ_23_3_18_1.doc