Η χτεσινή μέρα στις συνομιλίες του Κραν – Μοντάνα σημαδεύτηκε από την καταγραφή των προφορικών συμπερασμάτων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες και την επιτυχημένη -αυτή τη φορά- προσπάθεια του κ. Άιντε να οδηγήσει τη διάσκεψη σε κορύφωση. 

Η κορύφωση των συνομιλίων με την προγραμματιζόμενη για αύριο παρουσία των πρωθυπουργών και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κρύβει σοβαρούς κινδύνους. Οι Τούρκοι παρουσιάζονται αμετακίνητοι στα θέματα της ασφαλείας και των εγγυήσεων, ενώ φαίνεται ότι τα αιτήματα τους έγιναν αποδεκτά από τον κ. Γκουτέρες και κατ’ επέκταση κατ’ αρχήν αποδεκτά και από την ελληνική πλευρά. 

Εξ’ αρχής αναγνωρίσαμε την καταλυτική συμβολή του Γενικού Γραμματέα, ωστόσο εμείς δε μπορούμε να μην επισημάνουμε μια σειρά από αρνητικά σημεία, που η πρότασή του περιλαμβάνει:

1) Η αποδοχή, έστω και επί της αρχής, της εκ περιτροπής Προεδρίας.

2) Η αποδοχή της λεγόμενης ελληνοτουρκικής ισορροπίας και συνεπώς της παραχώρησης στους Τούρκους υπηκόους, δικαιωμάτων Ευρωπαίων πολιτών στην Κύπρο.

3) Η αναγνώριση της προτεραιότητας των παράνομων χρηστών (καταπατητών) στις υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχές και η ταυτόχρονη αναγνώριση δικαιωμάτων στους παράνομους χρήστες στις περιοχές που θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

4) Η αποδοχή της απαίτησης των Τουρκοκυπρίων για έλεγχο σε όλα τα όργανα μέσω της αριθμητικής ισότητας ή της αναγκαστικής θετικής τους ψήφου.

5) Η αποδοχή ρόλου στις Εγγυήτριες Δυνάμεις μετά τη λύση.

6) Η παραμονή, ως θέματος υπό συζήτηση, των εγγυήσεων και της παρουσίας στρατευμάτων.

Ειδικά το τελευταίο οι Τούρκοι το διεκδικούν μετά μανίας και φαίνεται ότι ο κ. Άιντε -και κατ´ επέκταση ο κ. Γκουτέρες- κάνουν σκέψεις και προωθούν ιδέες για να ικανοποιήσουν τους Τούρκους. Θα είναι μεγάλο λάθος τα συμπεράσματα αυτά  -ή ακόμα χειρότερα, τα συμπεράσματα όπως θα διαμορφωθούν μετά τη συνάντηση κορυφής της Πέμπτης μεταξύ των τριών πρωθυπουργών- να καταγράφουν ως επίσημο ορόσημο στη διαδικασία των συνομιλιών με τον οποιονδήποτε τρόπο, πχ. ως πολιτική συμφωνία, ή δήλωση του κ. Γκουτέρες, ή κοινό ανακοινωθέν κοκ.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επαναλαμβάνουμε πως η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, δεν είναι το τέλος του δρόμου. Πρέπει οι συνθήκες που θα διαμορφώνει η συμφωνία αυτή, να δημιουργούν το αίσθημα της ασφάλειας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας στους Κυπρίους. Κάθε πρόταση συμφωνίας με πρόνοιες που θα καθιστούν την Κύπρο ένα τουρκικό προτεκτοράτο, δε μπορεί παρά να απορριφθεί από τον Κυπριακό λαό.