Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου που καταγράφουν την αντίληψη του επιχειρηματικού κόσμου για τη διαφθορά και τη διαπλοκή αποτελούν κόλαφο για τη κυβέρνησή Αναστασιάδη γιατί είναι χαρακτηριστικό των συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο.

Το σύνολο των ερωτώμενών  (100%) ανέφερε πως θεωρεί τη διαφθορά ευρέως διαδεδομένη στη χώρα, ενώ ποσοστό που φτάνει το 68% την χαρακτηρίζει ως ανασταλτικό παράγοντα της επιχειρηματικής δράσης. Βεβαίως η διαφθορά, όπως προκύπτει και από την έρευνα, συνδέεται άρρηκτα με το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Χαρακτηριστικό είναι πως το 92% των ερωτώμενων απαντούν πως η σχέση πολιτικού συστήματος – επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά στενές. Ουσιαστικά δηλαδή περιγράφονται συνθήκες στρέβλωσης της αγοράς και νόθευσης του ανταγωνισμού, βάσει (και) πολιτικών διασυνδέσεων.  

Ανάλογα ήταν όμως τα συμπεράσματα για το εύρος της διαφθοράς και σύμφωνα με όσα πριν μόλις λίγες μέρες ανέφεραν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής. Μίλησαν ουσιαστικά για ένα φαινόμενο εκτεταμένο, που διαπερνά όλα τα επίπεδα της ζωής μας, μα πρωτίστως για μία σχέση μεταξύ πολιτικού συστήματος και ιδιωτικών συμφερόντων.

Ακόμα και ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης άλλωστε μίλησε τότε για έλλειψη πολιτικής βούλησης ως προς την πάταξη της διαφθοράς. Στον αντίποδα βέβαια, οι κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν, πως όσοι καταγγέλλουμε το πρόβλημα και τις ευθύνες τους, στρεφόμαστε ενάντια στο συμφέρον της χώρας. Η πραγματικότητα και πάλι τους διαψεύδει. Ενάντια στο συμφέρον της χώρας στρέφονται όσοι επί σκοπού καλλιεργούν και εκτρέφουν τέτοια φαινόμενα. 

Θέλουμε να υποδείξουμε ότι όσα αναφέρονται στο ευρωβαρόμετρο για τη διαφθορά και τη διαπλοκή αφορούν τη σημερινή πραγματικότητα και όχι την κατάσταση του παρελθόντος. Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι τα σκάνδαλα και οι διαφθορά είναι φαινόμενο του παρελθόντος. Η διαφθορά ζει και βασιλεύει, και η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έκανε απολύτως τίποτα για να την αντιμετωπίσει. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως προϋπόθεση για την ουσιαστική καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς, είναι η ήττα όσων την ανέχθηκαν, την τροφοδότησα και την ενίσχυσαν. Η ήττα δηλαδή, της κυβέρνησης Αναστασιάδη.