Με την έγκριση του νομοσχεδίου περί κατάργησης της υποχρεωτικότητας της ψήφου στις εκλογές η Κύπρος προχωράει με ένα ουσιαστικό βήμα, στην κατεύθυνση της ωρίμανσης της Δημοκρατίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε την αλλαγή αυτή, πεπεισμένοι ότι η πολιτική συμμετοχή και οι συλλογικές διεκδικήσεις, δεν επιβάλλονται με διοικητικές, ή άλλες κυρώσεις. Αντίθετα είναι ο μόνος σύγχρονος δρόμος για τη δημιουργία δικαιότερων και βιώσιμων συνθηκών ζωής.

Επόμενο βήμα ουσιαστικότερου εκδημοκρατισμού του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών, είναι η επαναφορά της απλής αναλογικής και του οριζόντιου συστήματος εκλογής. Δύο στοιχεία αναγκαία, για την υπέρβαση, της αλλοίωσης της βούλησης των πολιτών, του παλαιοκομματισμού των συμφερόντων και των εξυπηρετήσεων.

Υπενθυμίζουμε, ότι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις νόμου ακόμα και πρόσφατα, με βάση τις πάγιες θέσεις μας, που θα επιτρέπουν σε πολίτες χωρίς κομματική επιλογή να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και όχι να οδηγούνται σε αποχή.

Η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της δημοκρατίας έχουν επανειλημμένα δεσμευτεί ότι θα καταθέσουν νομοσχέδιο για την καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας.