Στην Κύπρο βρίσκεται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος σε χθεσινοβραδινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξέφρασε τη δέσμευση της Ένωσης στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία και η Ε.Ε. καταδικάζει.

Σήμερα, μαζί με τον υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, «θα πετάξουν με ελικόπτερα της ΕΦ πάνω από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) για να παρατηρήσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση».

Ωραία τα λόγια και η φραστική υποστήριξη αλλά που ακριβώς είναι τα έργα και οι πράξεις; Η τουρκική προκλητικότητα υφίσταται στην περιοχή εδώ και καιρό, ενώ εντείνεται διαρκώς, τόσο στην ΑΟΖ όσο και στην Αμμόχωστο. Η Ευρώπη στηρίζει την Κύπρο στα λόγια αλλά στις πράξεις είναι απούσα, με ανύπαρκτα μέτρα ή κυρώσεις «χάδι» κατά της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα που χαϊδολογεί την Τουρκία και μιλά για αμφισβητούμενες ζώνες ο κ. Μπορέλ ζητά από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναβαθμίσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ήγγικεν επιτέλους η ώρα να δούμε πραγματικές κυρώσεις και κατά της Τουρκίας.

Χορτάσαμε από λόγια.