Με την ευκαιρία της 74ης επετείου της έκρηξης της πρώτης πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης θα πραγματοποιήσει δύο διαδοχικές συναντήσεις στις πρεσβείες Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπου θα επιδώσει σχετικό υπόμνημα.

Στις 11:30 ο κ. Περδίκης θα πραγματοποιήσει συνάντηση με επιτετραμμένο της Πρεσβείας της Ρωσίας και στις 12:15 μ. με επιτετραμμένο της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Το υπόμνημα που θα κατατεθεί ο κ. Περδίκης στις πρεσβείες, γίνεται αναφορά για τα 74 χρόνια που έχουν παρέλθει από την 6η Αυγούστου το 1945 από την πτώση της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και 9 Αυγούστου στο Ναγκασάκι, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την απειλή του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Τα πυρηνικά όπλα εξακολουθούν να υπάρχουν και ακόμη περισσότερες χώρες έχουν μετατραπεί σε πυρηνικές δυνάμεις.

Την περασμένη βδομάδα, ΗΠΑ και Ρωσία απέτυχαν να ανανεώσουν την συμφωνία για κατάργηση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς. Παράλληλα εντείνεται η ανησυχία για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Το ψήφισμα σημειώνει ότι θεωρούμε ότι παρόμοιες ανησυχίες πρέπει να υπάρχουν και για την περίπτωση της Τουρκίας, η οποία μέσω της απόκτησης πυρηνικών τεχνολογιών (όπως το Ιράν), ενδεχομένως να επιδιώκεται παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Στόχος, επίσης, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας και η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Akkuyu, το οποίο βρίσκεται μόλις 90 χιλιόμετρα από την ακτή της Κερύνειας.