Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της πιο άγρια φάσης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τις 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν ξεχνά την Ποντιακή Γενοκτονία και  ζητάει να καταστεί η 19η Μαΐου ως Επίσημη Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Έλληνες του Μικρασιατικού Πόντου.

Ήδη από το 2014 ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Πέρδικης έχει καταθέσει σχετική πρόταση νομού την οποία αρνούνται τα κόμματα να συζητήσουν. 

Μάλιστα κατά τη συζήτηση των κανονισμών λειτουργίας των δημοσίων σχολίων το 2017, η ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την τροπολογία των Οικολόγων για να μην δυσαρεστήσουν τους Τούρκους. 

Ακόμα και πρόσφατα ο κ. Γιώργος Περδίκης, με επιστολή του το 2018 προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, ζήτησε να ψηφιστεί η σχετική πρόταση νόμου, αλλά δυστυχώς έμεινε και πάλι στις εκκρεμότητες.

Στην Κύπρο που βιώνουμε ακόμη τα αποτελέσματα της Τουρκικής εισβολής, η ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Είναι ημέρα μνήμης και για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν κατά την εισβολή του 1974. Είναι λοιπόν υποχρέωση μας, όχι μόνο έναντι των νεκρών, αλλά κυρίως έναντι των νέων ανθρώπων και μελλοντικών πολιτών αυτής της χώρας, να τιμήσουμε ιδιαίτερα την 19η Μαΐου. Διότι χιλιάδες Έλληνες του πόντου ζουν πλέον αναμεσά μας, είναι συμπολίτες μας και συμπατριώτες μας. 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος  κ. Γιώργος Περδίκης θα παραστεί σε εκδήλωση προς τιμή των νεκρών της γενοκτονίας των Ποντίων στις 5:30 το απόγευμα της Κυριακής (19/05/19) στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία.