Κάθε χρόνο τιμούμε την 25η Μαρτίου και εξυμνούμε τη θυσία των προγόνων μας για την Πατρίδα και την Ελευθερία.

Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων του 1821 για ελευθερία και ανεξαρτησία πρέπει να αποτελεί εφαλτήριο δύναμης για τους σημερινούς αγώνες.

Οι αγωνιστές του 1821 διεκδίκησαν την ελευθερία τους αψηφώντας την υπεροπλία των Τούρκων και κόντρα, στις διεθνείς συγκυρίες. Ξεσηκώθηκαν υπερασπίζοντας τις ιδέες της Μεγάλης  Επανάστασης με μεγάλο σθένος και πίστη, και έγιναν παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας για την εποχή τους και αιώνιο για όλους τους Έλληνες. 

Στο παρόν αναζητείται μια νέα Ελληνική παλιγγενεσία, ενάντια σε ορατούς και αόρατους εχθρούς. Οι σημερινοί απόγονοι των επαναστατών του 1821 οφείλουν να συνεχίσουν τον αγώνα για την ελευθερία , την πρόοδο και την ευμάρεια της χώρας έχοντας σαν ιδεολογικό υπόβαθρο και πρότυπο και την αυτοθυσία των Ελευθέρων  Πολιορκημένων , που παραμένει  πάντα επίκαιρο.

Η συμβολή του Κυπριακού ελληνισμού αποτελεί υποχρέωση και καθήκον σε αυτό το εγχείρημα.   Θα υπάρξουν και πάλι 9η Ιουλίου και θυσίες των Κυπρίων αλλά και πάλι η ελευθερία στη χώρα του πνεύματος και της δημοκρατίας θα είναι το σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης.

Ταυτόχρονα, η 25 Μαρτίου πρέπει να αποτελεί φωτεινό φάρο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αφού ισχύουν τα ίδια δεδομένα αγώνα και διεκδίκησης. Οι Τούρκοι συνεχώς εμφανίζονται όλο και πιο  προκλητικοί, ιδίως μετά και τις τελευταίες τους ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και την προσπάθεια να ασκήσουν επιρροή σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.  

Κάτω από δυσμενείς συνθήκες για τον τόπο μας, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστούμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας, αλλά και να προστατευτούμε από λύση μη βιώσιμη που θέλουν να επιβάλουν στο Κυπριακό.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επίτευξη πραγματικής ενότητας  στο εσωτερικό μέτωπο, ώστε η αντίσταση να είναι ισχυρή.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κρούοuμε τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάμε από την Κυπριακή ηγεσία να αντισταθεί απέναντι στις προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας. Θέλουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατόν. Ο δρόμος ωστόσο προς τη λύση, σε καμία περίπτωση δεν περνά από διαρκείς υποχωρήσεις, αλλά από αγώνα δίκαιο και εμπνευσμένο όπως αυτόν των Ελλήνων του 21