Δηλώσεις βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη, πρόεδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Είχα αποκαλέσει την περίπτωση του κρατικού χημείου, ως μία χημική ραδιενεργό βόμβα μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στη Λευκωσία.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι σήμερα στην επιτροπή Υγείας έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσει η ανέγερση νέου κτιρίου, γιατί πράγματι οι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι πάρα πολύ μεγάλοι και ελπίζω η υλοποίηση του σχεδιασμού να προλάβει το οποιοδήποτε περιστατικό. Επειδή έχω επισκεφθεί επανειλημμένα τον χώρο, πρέπει να σας πω ότι καταβάλλεται εξαιρετική προσπάθεια από το προσωπικό, για αντιμετώπιση των προβλημάτων του κτιρίου, έχουν βιώσει και περιστατικά τα χειρίστηκαν οι ίδιοι και τα πράγματα είναι κρίσιμα, πολύ περισσότερο από όσο φαίνονται.

Σε μια πολυσύχναστη περιοχή της Λευκωσίας, στην οποία περνούμε σχεδόν όλοι από δίπλα, μπορείτε να φανταστείτε την αγωνία των κατοίκων που έχουν συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο κίνδυνος. Είναι κρίμα που έχουν περάσει τόσα χρόνια χωρίς να έχουν υλοποιηθεί οι σχεδιασμοί για τη μετακίνηση του κτιρίου στην περιοχή της Αθαλάσσας.

Μάλιστα υπήρχε και πρόταση και από το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή για αξιοποίηση του εργαλείου της συγχρηματοδότησης, του BOT (Build-Operate-Transfer), για την ανέγερση αυτού του κτιρίου και δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε.