Η αναφορά του οίκου Moody’s στους κινδύνους που προκύπτουν από τον μειωμένο ρυθμό αναδιαρθρώσεων των κόκκινων δανείων, αποτυπώνει όχι μόνο τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, αλλά αποτελεί και προπομπό όσων αποφάσεων η κυβέρνηση έχει μεταθέσει για μετά τις εκλογές. Πράγματι όπως φαίνεται, η κυβέρνηση φοβούμενη τον αντίκτυπο στις εκλογές μεταθέτει χρονικά τη διαχείριση του προβλήματος, υποδυόμενη πως αυτό δεν υφίσταται.

Το βασικότερο όμως ζήτημα που για εμάς προκύπτει δεν είναι η καιροσκοπική προσέγγιση της κυβέρνησης -άλλωστε μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες πρακτικές- αλλά η θέση της για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πιστεύουμε πως όσο προτεραιότητα της όποιας κυβέρνησης δεν είναι οι ζωές των ανθρώπων, αλλά τα λογιστικά  των τραπεζών, κάθε λύση που θα επινοήσει, θα καταστρέφει μέρος της κοινωνίας.

Μοναδική δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος είναι η δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που θα λειτουργεί πρωτίστως υπέρ των δανειοληπτών που αδυνατούν να αποπληρώσουν σήμερα τα χρέη τους. Αυτή η θέση εκ των πραγμάτων είναι αντιπαραθετική σε όσα η απερχόμενη κυβέρνηση έχει πράξει (όπως η σύμπραξη με το ισπανικό ίδρυμα Altamira) και προφανώς μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσω μιας νέας πολιτικής πλειοψηφίας των δυνάμεων της αλλαγής με επικεφαλής τον Νικόλα Παπαδόπουλο.