Μετά από δυο και πλέον χρόνια από την εξαγγελία του εφαρμόζεται από σήμερα το σχέδιο ΕΣΤΙΑ. 

Το βέβαιο είναι ότι το σχέδιο ΕΣΤΙΑ ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τις Τράπεζες οι οποίες ήταν και οι συγγραφείς του. 

Το σχέδιο ΕΣΤΙΑ μπορεί όντως να λειτουργήσει θετικά για κάποιους δανειολήπτες, σίγουρα συμφέρει στις τράπεζες , αναμφίβολα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι τα λάθη των τραπεζών , των κομμάτων και της κυβέρνησης αλλά δεν λύνει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τους δανειολήπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το σχέδιο ΕΣΤΙΑ διότι κρύβει παγίδες και έχει επικινδυνότητες. Να ζητήσουν συμβουλή και να μην εμπιστευτούν – για ακόμα μια φορά – τις τράπεζες, όπως τους συμβούλευσε σήμερα αρμοδίως η εκπρόσωπος του υπουργείου. 

Να επιδιώξουν να έχουν κατάλληλη ανεξάρτητη συμβουλή και γνώση όλων των δεδομένων πριν δεσμευτούν σε μια νέα συμφωνία με την τράπεζα -πιστωτή. Εμείς συμβουλεύουμε τους δανειολήπτες να μελετήσουν καλά το σχέδιο πριν υπογράψουν οτιδήποτε με τις τράπεζες. 

Το σχέδιο ΕΣΤΙΑ όμως δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ΜΕΔ διότι αφορά μόνο ένα μικρό ποσοστό τους.

Την ίδια ώρα το μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταφέρεται από τις τράπεζες στις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (Funds) με αδιαφανείς και ύποπτες διαδικασίες που πρέπει να ανησυχούν όχι μόνο τους  δανειολήπτες αλλά και το υπουργείο οικονομικών.