Μόλις τρεις μήνες μετά που τέθηκε σε ισχύ η εφαρμογή του κανονισμού σε σχέση με την εγγραφή του χαλλουμιού στον κατάλογο των προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυβέρνηση έρχεται να ανατρέψει τα όσα έχουν αποφασιστεί και θεσμοθετηθεί.

Η πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για μείωση της χρήσης αιγοπρόβειου γάλακτος από το 50%+ στο 20%, φέρνει νέες περιπέτειες στην Οδύσσεια του χαλουμιού.

Σε δηλώσεις του ο Επαρχιακός Γραμματέας Αμμοχώστου κ. Μιχάλης Παράσχος αναφέρει πως: «Είναι κοινώς παραδεκτό γεγονός ότι η Κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει την επωνυμία του χαλουμιού, με το θέμα να χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «ρεζιλίκι», αφού υπήρξε προειδοποίηση για τις συνέπειες και αρκετός χρόνος για αποτροπή. Η εγγραφή του χαλουμιού σαν προϊόν ΠΟΠ σημαίνει πολλά για τον τόπο μας εφόσον στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να πωλούνται μόνο χαλούμια που παράγονται στην Κύπρο. Αυτό θα σημαίνει σημαντικά εισοδήματα σε κτηνοτρόφους και κατασκευαστές.

Η πονεμένη ιστορία του χαλουμιού, πρόκειται για ακόμα μια αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής για κατοχύρωση του χαλουμιού ως εθνικού προϊόντος και εξασφάλισης των συμφερόντων της κυπριακής κτηνοτροφίας και βιομηχανίας. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος μας δυστυχώς, παραμένει η ανικανότητα των κυβερνώντων».