Με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου από το 1989 καθιερώθηκε η 1η Σεπτεμβρίου, η ημέρα της Ινδίκτου (ημέρα κατά την οποία εορτάζεται και η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά), ως μέρα προσευχής και ικεσίας για την προστασία και τη σωτηρία του περιβάλλοντος.

Η ημέρα αυτή, τα χρόνια που ακολούθησαν αποτέλεσε ένα σημαντικό κόμβο υπενθύμισης της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον, ενώ μέσω σημαντικών πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Πατριάρχη, απέκτησε διεθνείς διαστάσεις.

Ειδικά σήμερα λοιπόν, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τους Κύπριους Ιεράρχες να αφουγκραστούν τις αγωνίες των σύγχρονων ανθρώπων, να εμπνευσθούν από τα διαχρονικά Πατριαρχικά Οικολογικά Μηνύματα, να αφοσιωθούν στο θεολογικό και ποιμαντορικό τους έργο και κυρίως, να θυμηθούν πως το περιβάλλον δε μπορεί να υποτάσσεται στα κέρδη, όποιος και αν είναι ο φορέας τους.

Η ευημερία της ανθρώπινης και μη ανθρώπινης ύπαρξης έχει πρωτίστως εσωτερική και πνευματική αξία και δεν αποτυπώνεται με μετρήσιμα υλικά αγαθά. Η προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ζωής, οφείλουν να είναι προτεραιότητα όλων και ιδίως όσων καθοδηγούν πνευματικά το χριστιανικό κόσμο.

Αυτές τις αρχές της Ορθοδοξίας περιμένουμε να δούμε τους επικεφαλής της κυπριακής εκκλησίας να υπηρετούν και όχι τα κέρδη από τουριστικές επιχειρήσεις και αναπτύξεις που στις περισσότερες φορές επηρεάζουν αρνητικά το φυσικό περιβάλλον.