Με λύπη μας παρατηρούμε τα κόμματα από τη μια να ψηφίζουν νόμους που καθιστούν τις τράπεζες παντοδύναμες και κυρίαρχες, ενώ στη συνέχεια με ανακοινώσεις, έρχονται να καταδικάσουν και να απειλήσουν τις τράπεζες για τις υπερχρεώσεις που επιβάλλουν στους πολίτες.

Όταν είχαν ενώπιον τους τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμου, δυστυχώς κώφευαν και δεν έδιναν ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα, για να έρχονται εκ των υστέρων να προειδοποιούν και να «δικάζουν» με ανακοινώσεις τα δικά τους έργα.

Όταν ψήφιζαν Κυβέρνηση και κόμματα (κάποια από αυτά που εκδίδουν σήμερα ανακοινώσεις) την σκανδαλώδη παραχώρηση του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, γεγονός που δημιούργησε ένα τραπεζικό ολιγοπώλιο και εκμηδένισε τον τραπεζικό ανταγωνισμό δημιουργώντας συνθήκες καρτέλ, δεν ήξεραν ότι τροφοδοτούσαν την τραπεζική ασυδοσία; Τώρα θυμήθηκαν «τον χαμηλοσυνταξιούχο παππού και τη γιαγιά» τους;

Την περασμένη Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει ήδη νόμος που επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να εκδώσει διάταγμα για προστασία των ευάλωτων καταναλωτών. Μάλιστα, στη βάση τεκμηρίωσης από την Κεντρική Τράπεζα, μπορεί να επεκταθεί σε μεγαλύτερες ομάδες επενδυτών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τον υπό παραίτηση υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη να αξιοποιήσει τον «περί συγκρισιμότητας των τελών, της αλλαγής λογαριασμών πληρωμών και της πρόσβασης σε λογαριασμούς Νόμο του 2017» για να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Οι χρεώσεις των τραπεζών είναι ένα επιπλέον βαρίδι στον συνταξιούχο που ο κόπος και ο μόχθος χρόνων, «ξεπληρώνεται» με συντάξεις πείνας και συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχιας. Είναι ντροπή κάποιοι να λένε «ευχαριστώ» σε αυτούς τους ανθρώπους, για τον ιδρώτα και το αίμα τους που τόσο απλόχερα προσέφεραν στον τόπο τους, με δυσβάσταχτες χρεώσεις που απλά επιδεινώνουν την ήδη τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Η Κυβέρνηση και η πλειοψηφία των κομμάτων, ωστόσο μετατράπηκε σε υπηρέτη των τραπεζών και το έχουν αποδείξει, ουκ ολίγες φορές.