Συμπληρώνονται σήμερα τριάντα χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου που οδήγησε στην επανένωση της Γερμανίας. Καθώς προγραμματίζεται στις 25 Νοεμβρίου, στη γερμανική πρωτεύουσα η συνάντηση του κ. Γκουντέρες με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, εκφράζεται ευχή όπως ο συμβολισμός αυτός να έχει και ρεαλιστικό αντίκτυπο στην ουσία της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του κυπριακού.

Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι το έναυσμα των εξελίξεων που οδήγησαν στην πτώση του τείχους του Βερολίνου έδωσε η απόφαση της τότε ηγεσίας της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Γκορμπατσόφ να επιτρέψει στους Ανατολικογερμανούς να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Στην δική μας περίπτωση η Τουρκία φαίνεται να μην είναι διατεθειμένη να αφήσει τους Τουρκοκύπριους να διαπραγματευτούν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αντίθετα η Τουρκία διαμηνύει με κάθε μέσο ότι δεν μπορεί ο κ. Ακιντζί να διαπραγματεύεται χωρίς την έγκριση της Άγκυρας.

Αναντίλεκτα η πτώση του τείχους του Βερολίνου δεν οδήγησε στη δημιουργία μιας διζωνικής ομοσπονδίας μεταξύ δυτικής και ανατολικής Γερμανίας αλλά στη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους, με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση, χωρίς εγγυήσεις και παρουσία κατοχικού στρατού, όπου οι άνθρωποι ζουν χωρίς φυλετικούς, εθνικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς.

Όσοι λοιπόν σήμερα προχωρούν σε εύκολες συγκρίσεις ας έχουν υπόψη τους αυτές τις αλήθειες. Ευχόμαστε και αναμένουμε ότι θα επαναρχίσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό και θα οδηγήσουν σε μια λύση του κυπριακού που θα διασφαλίζει την ενότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κύπρου και την εφαρμογή όλων των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις και εποίκους.