Φαίνεται πως οι κινήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δεν αποτελούν μόνο επίδειξη ισχύος από το κράτος – ταραξία της περιοχής. Είναι ένα σχέδιο επεξεργασμένο, που ο ίδιος ο Ερντογάν, προανήγγειλε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρώμη. Οι σημερινές δηλώσεις του δε, που αποτελούν ευθείες απειλές κατά της Κύπρου και της Ελλάδας, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το πραγματικό πρόσωπο του ίδιου, αλλά και του τουρκικού κράτους.

Είτε πρόκειται για προσπάθεια του ίδιου να απευθυνθεί σε ένα ακραίο ακροατήριο στο εσωτερικό του, είτε για μία παρορμητική έκφραση των σχεδίων του, ο παρονομαστής μένει κοινός: Η Τουρκία έχει υιοθετήσει για τον εαυτό της έναν ρόλο που υπερβαίνει τα γεωγραφικά της σύνορα.

Είναι με αυτό το κράτος που σπρώχνουν κάποιοι ανάμεσά μας να εμπιστευτούμε το μέλλον μας και να τεθούμε κάτω από την κηδεμονία του, μέσω μιας συμφωνίας στο Κυπριακό που θα κατοχυρώνει την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στους Κυπρίους, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή.

Η προφανής προσπάθεια της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση, όχι μόνο με την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ, αλλά και με όσα πράττει στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, χρήζουν σαφούς και αυστηρής ευρωπαϊκής απάντησης. Ο δρόμος προς την Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου ο κ. Ερντογάν έχει κληθεί να συμμετάσχει στο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε. περνά από το τεμάχιο 3 της κυπριακή ΑΟΖ.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, βρισκόμαστε υποστηρικτικοί προς την κυβέρνηση, αυτές τις κρίσιμες ώρες, ζητώντας ταυτόχρονα από εκείνη να καταστήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου κοινωνούς της στρατηγικής της για την απόκρουση των παρανομιών της Τουρκία