Ο Ορέστης Μάτσας, αναπληρωτής Επαρχιακός Γραμματέας Πάφου δήλωσε πως «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε απαράδεκτες και άκρως προσβλητικές τις δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου απέναντι στο ΕΤΕΚ. Τo Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) πέραν του ότι είναι ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας και ο εκπρόσωπος όλων των κλάδων μηχανικής στην Κύπρο, έχει ιδρυθεί με νομοθέτημα και περιλαμβάνει στις αρμοδιότητές του την μελέτη και διατύπωση απόψεων για οποιαδήποτε επιστημονικά, τεχνικά, τεχνοοικονομικά ή αναπτυξιακά θέματα που σχετίζονται με οποιοδήποτε κλάδο της μηχανικής επιστήμης. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι, ένας εκλεγμένος αξιωματούχος αγνοεί όλα αυτά και απαξιώνει με τόσο προσβλητικά σχόλια έναν τόσο σημαντικό θεσμό, απλώς και μόνο επειδή κατέθεσε, όπως πράττει συνήθως, την τεχνική και επιστημονική του άποψή για το ότι το συγκρότημα των Χαρουπόμυλων πρέπει να κηρυχθεί διατηρητέο και να διαφυλαχθεί.

Συμμεριζόμαστε την αποψη του ΕΤΕΚ και την υιοθετούμε πλήρως, αφού ο Δήμος Πάφου παρεκκλίνοντας από την κοινή πρακτική και λογική, καθιστά άλλο ένα έργο κοινής ωφέλειας, όπως αδιαμφισβήτητα είναι η εγκατάσταση του Αμερικανικού Πανεπιστήμιο Βηρυτού στην Πάφο, σε ανταγωνιστή του χαρακτήρα της πόλης. Η απουσία δημόσιας διαβούλευσης, από την πλευρά της Τοπικής Αρχής και την πολεοδομικής αρχης, τόσο με ειδικούς όσο και με τους πολίτες, φέρνει ξανά προ τετελεσμένων γεγονότων, φορείς που θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη, προκειμένου να αποφεύγονται αστοχίες, όπως αυτή της αλλοίωσης της προσωπικότητας κτιρίων βαρύνουσας αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας για την πόλη.

Καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών και συνακόλουθα την Τοπική Αρχή να πράξουν αυτό που επιβάλλει η κοινή πρακτική, ακολουθώντας την εισήγηση του ΕΤΕΚ για προστασία των συγκεκριμένων κτιρίων και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάφου ευρύτερα. Καλούμε επίσης τον κ. Φαίδωνος να σεβαστεί τον θεσμικό του ρόλο και να αποσύρει τα όσα προσβλητικά έχει αναφέρει για το ΕΤΕΚ. Αυτού του είδους οι τοποθετήσεις το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να απαξιώνουν τους θεσμούς και να απομακρύνουν τους πολίτες από τη δημόσια συζήτηση».