Σε απάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με το θέμα των ζημιών που προκαλούν τα κατσίκια ελευθέρας βοσκής που δυστυχώς «λυμαίνονται» πολλές περιοχές της επαρχίας Πάφου και του διαμερίσματος Τηλλυρίας (θέμα που έχουμε εγείρει σε πάρα πολλές περιπτώσεις με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του βουλευτή και Προέδρου του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη), εντοπίσαμε την απαράδεκτη σύσταση προς τις τοπικές αρχές όπως επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας «με σκοπό τη λήψη μέτρων που θα μειώσουν το πρόβλημα».

Σύμφωνα με την επιστολή του υπουργού, «τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας δύναται να συλλάβουν και σε εξαιρετικές αλλά και επείγουσες περιπτώσεις να θανατώνουν ζώα που επανήλθαν σε ημιάγρια ζωή ή δεν είναι υπό τον έλεγχο του ιδιοκτήτη τους».

Θεωρούμε απαράδεκτη και επικίνδυνη αυτή την πρακτική. Δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί σε λειτουργούς της Υπηρεσίας Θήρας και σε τοπικές αρχές να πυροβολούν και να σκοτώνουν «αγριοκάτσικα». Είναι σαν να επανέρχεται το κυνήγι των αγρινών σε μια χειρότερη μορφή.

Η ορθή λύση στο θέμα αυτό βρίσκεται στην επαναφορά του θεσμού του διορισμού των αγροφυλάκων που θα επιτηρούν σε καθημερινή βάση τις αγροτικές περιοχές, θα εντοπίζουν την παρανομία και θα διώκονται οι υπεύθυνοι (γιατί σχεδόν πάντα τα «αγριοκάτσικα» έχουν να κάνουν με κάποιο κτηνοτρόφο). Τον διορισμό αγροφυλάκων έχει υποσχεθεί πολλές φορές η Κυβέρνηση αλλά δεν υλοποίησε τη δέσμευση της. 

Υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις σε αυτό το θέμα που ταλανίζει κάποιες αγροτικές περιοχές πριν τον… τουφεκισμό.