Δυστυχώς, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να διαχειρίζεται το θέμα του προγράμματος πολιτογραφήσεων, ένα σοβαρό θέμα που αφορά την αξιοπιστία της Κύπρου, με τρόπο πρόχειρο και επιπόλαιο.

Αντί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, στη σημερινή του δημοσιογραφική διάσκεψη, να δώσει πειστικές και αδιάσειστες απαντήσεις σε όλους αυτούς που – κακόβουλα ενδεχομένως – πλήττουν τα συμφέροντα της Κύπρου, επιλέγει τις γενικολογίες και τις ασάφειες, αφήνοντας απαράδεκτες και ανυπόστατες σκιές εναντίον των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που τα βλέμματα στρέφονται προς το επενδυτικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ναι μεν έχει οφέλη όσον αφορά την οικονομία μας όμως δεν παύει να διασύρει την εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση και τον τρόπο που χειρίζεται ένα σοβαρό επενδυτικό πρόγραμμα.

Η καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια διασυρμού της Κύπρου είναι ο άμεσος και αποτελεσματικός έλεγχος και η όσο το δυνατό συντομότερη ανάκληση διαβατηρίων.

Θα πρέπει επίσης να ερευνηθούν για πιθανά αδικήματα οι περιπτώσεις που εξόφθαλμα προκύπτει παραβίαση των όρων παραχώρησης διαβατηρίων.

Η μόνη άμυνα απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής είναι η διαφάνεια και ο έλεγχος.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι με πρόταση του Κινήματος μας που αναθεωρήθηκε η νομοθεσία και τέθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες για προστασία του προγράμματος. Είναι προφανές ότι χρειάζονται και άλλες διορθωτικές κινήσεις ώστε το πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων έναντι υπηκοότητας να προκύπτουν οφέλη για την πραγματική οικονομία και όχι μόνο μια συγκεκριμένη ολιγαρχία, όπως συμβαίνει σήμερα.

Εμείς εισηγούμαστε την άμεση τροποποίηση του σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων έναντι υπηκοότητας (Πολιτογραφήσεις) ούτως ώστε να ωφεληθεί η πραγματική οικονομία και όχι μόνο οι ημέτεροι και οι γνωστοί κύκλοι.Γι’ ακόμη μια φορά τονίζουμε πως η μόνη απάντηση στη διαφθορά είναι η διαφάνεια.