Η υπεραισιοδοξία του Προέδρου Αναστασιάδη των προηγούμενων μηνών για τις συνομιλίες στο Κυπριακό μετατράπηκε σε μάλλον απαισιοδοξία. Από “συγκρατημένα αισιόδοξος” μετατράπηκε σε “ιδιαίτερα συγκρατημένος”, σύμφωνα με τις χθεσινές του δηλώσεις.

Δυστυχώς εκείνη η υπεραισιοδοξία οδήγησε στη Νέα Υόρκη, στο Μοντ Πελεράν και στη Γενεύη χωρίς ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες και δυστυχώς με αρκετές υποχωρήσεις που έδωσαν την ευκαιρία στους Τούρκους να ζητούν κι άλλα, όπως π.χ. την απαίτηση τους να εφαρμοστούν οι τέσσερις ελευθερίες και στους Τούρκους πολίτες. Ακόμα και το δημοψήφισμα του Ερντογάν μετατράπηκε σε “προσχηματική δικαιολογία”, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη.

Επαναλαμβάνουμε ότι είναι ώρα για εθνική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ευθύνη να δώσει ρόλο στο Εθνικό Συμβούλιο, την ώρα αυτή που χρειάζεται η ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τις ακραίες απαιτήσεις των Τούρκων για τις εγγυήσεις, τα στρατεύματα και τους Τούρκους υπηκόους.