Στην προκήρυξη τεσσάρων θέσεων για γενικούς διευθυντές Υπουργείων προχώρησε η Κυβέρνηση, μετά από έγκρισή τους από τη Βουλή, την οποία μόνοι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταψηφίσαμε.

Πρόκειται για τις θέσεις γενικού διευθυντή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, του Υπουργείου Εργασίας και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το κίνδυνο της ανεργίας και καθώς η αγορά έχει παγώσει λόγω κορωνοκρίσης είναι μεγάλη πρόκληση να συνεχίζονται αβέρτα οι προσλήψεις και οι προαγωγές σε υψηλόμισθες θέσεις του δημοσίου.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλιά για να στηρίξει απευθείας τις επιχειρήσεις και ότι μοναδικός δρόμος είναι οι κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες.

Σε όλους του οικονομικούς σχεδιασμούς απουσιάζει ο παράγοντας εξοικονόμηση κρατικών δαπανών και αποφυγή δημοσιονομικής σπατάλης. Υπολογίζεται ότι μια πολιτική συγκράτηση των αχρείαστων δαπανών θα μπορούσε να προσφέρει μέχρι και 500 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αυτό που ζητούμε είναι να σταματήσουν οι σπατάλες του δημοσίου. Στη σύσκεψη των αρχηγών ζητήθηκε και δώσαμε παραδείγματα:

1) κατά την εν λόγω περίοδο κανένας αξιωματούχος ή δημόσιος λειτουργός φιλοξενεί, παρευρίσκεται ή οδοιπορεί για χάριν του δημοσίου σε τέτοιο βαθμό ώστε να δικαιολογείται η καταβολή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μηνιαίων επιδομάτων.

Εξαίρεση μπορούν ασφαλέστατα να αποτελούν οι λειτουργοί της υγείας και άλλων υπηρεσιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

2) Εν καιρώ οικονομικής κρίσης το κράτος αγοράζει ακίνητο στην εντός των τειχών Λευκωσία από την θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας Κύπρου, Gordian  έναντι 1.5 εκ και να το παραχωρεί για χρήση σε επώνυμο ίδρυμα άνευ καταβολής ενοικίου.

3) να συνεχίζει το κράτος αδιάφορα να καλεί τη βουλή να αποδεσμεύσει κονδύλια για προσλήψεις (πχ τεσσάρων νέων γενικών διευθυντών υπουργείων ) ,προαγωγές και άλλες αχρείαστες δαπάνες.

Η Κυβέρνηση να μάθει από τα παθήματα του παρελθόντος. Απαιτούμε άμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού.