Διαχρονικά προβλήματα στον Συνεργατισμό αλλά και αβουλία επίλυσης απο την μέχρι πρότινος διοίκηση, φαίνεται να είναι η αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού. Ουδείς φαίνεται να ασχολήθηκε για τη διάσωσή του έστω και την υστάτη. Ξετυλίγεται ένα κουβάρι που όλο και πιο πολύ πείθει ότι ο Συνεργατισμός αφέθηκε έρμαιο στα χέρια κάποιων με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τους κάκιστους χειρισμούς της Κυβέρνησης, να οδηγηθεί σε ξεπούλημα και οριστικό κλείσιμο.

Πληροφορίες αναφέρονται σε σοβαρή έλλειψη κεφαλαίων από το 2011, ενώ διαφαίνεται ότι το 1/3 του ελλείματος προερχόταν από την ΣΠΕ Στροβόλου.

Χθες, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού βρέθηκε ο κ. Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, πρώην Έφορος Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρών, ο οποίος ισχυρίζεται ότι παραδόθηκε στους επόμενους ένας Συνεργατισμός κεφαλαιοποιημένος και βιώσιμος.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διερωτόμαστε γιατί όλα αυτά που σήμερα γίνονται γνωστά, δεν ερευνήθηκαν νωρίτερα; Πως ο Συνεργατισμός, με τόσες «τρύπες», κρατικοποιήθηκε; Γιατί κατέρρευσε; Ποιες οι ευθύνες στους Κυβερνώντες;

Το ατυχές γεγονός, όπως χαρακτήρισε τα όσα έγιναν στον Συνεργατισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, προέκυψε λόγω αποφάσεων ανεύθυνων υπευθύνων. Είναι αυτές οι ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν μετά την έκδοση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής, και όχι να παραμένουν στο απυρόβλητο άτομα που είχαν άμεση ευθύνη για την κατάληξη του Συνεργατισμού, είτε λόγω της άμεσης εμπλοκής τους, είτε λόγω εγκληματικής αμέλειας και έλλειψης ευθυκρισίας.