1) Είναι επικίνδυνες για την υγεία και πόσο;
Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι υπάρχουν επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία. Δεν υπάρχει συμφωνία στην επιστημονική κοινότητα για το μέγεθος των επιπτώσεων. Υπάρχουν δεκάδες σοβαρές έρευνες που τεκμηριώνουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία (καρκίνο, λευχαιμία, μείωση σπέρματος / ιδιαίτερα ευπαθή τα όργανα ο εγκέφαλος, οι αδένες κλπ). Υπάρχουν άτομα με ιδιαίτερη ευαισθησία στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Τέτοια άτομα είναι και τα μικρά παιδιά. 2) Είναι νόμιμες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Η κυβέρνηση από το 2003 απάλλαξε τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας από την υποχρέωση έκδοσης πολεοδομικής άδειας όταν βρίσκονται σε ιστό μέχρι 6 μέτρα. Αποτέλεσμα εκατοντάδες κεραίες τοποθετήθηκαν σε πολυκατοικίες ή διώροφα κτίρια, πάνω σε στύλους 6 μέτρα ύψος. Οι περισσότερες δεν είχαν εξασφαλίσει την απαιτούμενη οικοδομική άδεια (άδεια από το Δήμο ή τον Έπαρχο). Γι’ αυτό σε πολλές περιπτώσεις κεραίες απομακρύνθηκαν από κτίρια όπου τοποθετήθηκαν χωρίς την απαιτούμενη οικοδομική άδεια.
3) Υπάρχουν όρια ασφάλειας για τις εκπομπές ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών;
Δεν έχουν τεθεί όρια ασφάλειας για τις εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει μια σύσταση (μη υποχρεωτική) η οποία καθορίζει μια περίπλοκη διαδικασία μετρήσεων με όριο μέχρι το 1. Επ’ αυτού χώρες όπως η Ελλάδα καθόρισαν το 0,65 ή πόλεις όπως το Σάσπουργκ της Αυστρίας το 0,2.
4) Πρέπει οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας να καμουφλάρονται;
Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να εντάσσονται στο φυσικό και κτιστό περιβάλλον για να περιορίζεται αισθητική ρύπανση. Στην πραγματικότητα η «ένταξη» μετατρέπεται σε «καμουφλάζ», δηλαδή στοχεύει την παραπλάνηση για να αποφεύγονται οι αντιδράσεις.
5) Υπάρχει απόσταση ασφάλειας;
Η ασφάλεια συναρτάται με την παρουσία ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Αυτό έχει σχέση με την ένταση και το είδος της εκπομπής. Λέγεται π.χ. ότι έρευνες και μετρήσεις απέδειξαν ότι σε απόσταση ακριβώς 6 μέτρων κάτω από τον πομπό δεν καταγράφεται ηλεκτρομαγνητικό πεδίο (εξ’ ου και ο στύλος ύψος 6 μέτρων). Απόλυτη ασφάλεια υπάρχει εκεί που δεν καταγράφεται ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Η πολιτεία οφείλει να καθορίσει όριο (αναφορά γίνεται πιο πάνω) και βάση αυτού θα προκύπτει κατά περίπτωση η ασφαλής απόσταση. Γι’ αυτό το λόγο η απόπειρα της Ελλάδας να καθορίσει ακτίνα 300 μέτρων γύρω από τα σχολεία ως ασφαλή, απέτυχε.
6) Είναι το κινητό τηλέφωνο περισσότερο επικίνδυνο;
Βεβαίως. Ιδιαίτερα εάν το έχουμε στο αυτί μας 24 ώρες το 24ωρο όπως εκπέμπει η κεραία κινητής τηλεφωνίας. Όμως όταν κάποιος χειρίζεται το κινητό τηλέφωνο με φειδώ και προσοχή (hands free, ολιγόλεπτες συνομιλίες κλπ) σίγουρα οι επιπτώσεις του είναι πολύ πιο λίγες και οπωσδήποτε λιγότερες από την κεραία κινητής τηλεφωνίας. Εξάλλου η χρήση του κινητού είναι προσωπική υπόθεση ενώ η κεραία τοποθετείται από μια κερδοσκοπική εταιρεία. Τέλοσπάντων εμείς ως Οικολόγοι έχουμε προτάσεις και για την ασφαλή χρήση του κινητού τηλεφώνου.