Τα γεγονότα δείχνουν ότι η κυβερνητική προχειρότητα άφησε εκτεθειμένη την Κύπρο στο θέμα της απώλειας του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που απαιτεί άμεσες αντιδράσεις, έρευνα, απόδοση ευθυνών αλλά και σχέδιο για επίλυση του προβλήματος.

Οι προχειρότητες και οι λάθος χειρισμοί του Υπουργείου Εμπορίου, οι οποίες οδήγησαν στην απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού, μπορεί και να μην είναι απλά ένα τυχαίο λάθος. Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν πιθανό και το σενάριο τα λάθη να ήταν υποβολιμαία και σχεδιασμένα να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δια του Προέδρου του και Βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη, απέστειλε αίτημα όπως συνέλθει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών Και Επιτρόπου Διοικήσεως, προκειμένου να ερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την μεγάλη αποτυχία και να συζητήσει την υπεράσπιση του εμπορικού σήματος για το χαλούμι στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι τοποθετήσεις του Υπουργείου Εμπορίου πραγματικά δεν μπορούν να μας πείσουν. Αυτό που κάνουν είναι να μας κάνουν ακόμα πιο καχύποπτους για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στους λανθασμένους χειρισμούς και την κωλυσιεργία.

Η προχειρότητα των λειτουργών του Υπουργείου αλλά ίσως και του αρμόδιου Υπουργού μας βάζουν σε νέους μπελάδες.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι δεν υπάρχει χρόνος προς σπατάλη και πως πρέπει αυτεπάγγελτα πλέον, ο καθένας εκ της θέσεως του να δράσει, προκειμένου να διορθωθεί η στρέβλωση.

Εφόσον γίνει αυτό, απαιτείται να αποδοθούν ευθύνες για όσους έπαιξαν ρόλο σε αυτό το μεγάλο έγκλημα κατά των συμφερόντων της Κύπρου και να αναλάβουν τις όποιες συνέπειες των πράξεων και παραλείψεων τους.