Παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και με την ελπίδα ότι η παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα οδηγήσει την Τουρκία να καταθέσει μία πραγματικά εποικοδομητική πρόταση για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, έχουμε διαμηνύσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι επ’ ουδενί μπορεί να γίνει αποδεκτό το οποιοδήποτε παζάρι, όποια μορφή και αν έχει.

Η σημερινή μέρα απαιτεί προσοχή και προετοιμασία. Είναι φανερό ότι κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών θέλουν να οδηγήσουν τον κ. Γκουτέρες, στα μονοπάτια μιας άτυπης διαιτησίας.

Η Τουρκία επιδιώκει τη διατήρηση και ενίσχυση του εγγυητικού της ρόλου στην Κύπρο, τις τέσσερεις ευρωπαϊκές διασυνοριακές ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους και παράλληλα να κατοχυρώσει το status quo στο εδαφικό, το προσφυγικό, το περιουσιακό κοκ. Καμία παραχώρηση εκ μέρους των Τούρκων δε φαίνεται στον ορίζοντα.

Και όμως δυστυχώς υπάρχουν φωνές ανάμεσα μας, που προτείνουν στον Πρόεδρο να υποχωρήσει για να αποφύγει το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.

Εμείς είπαμε στον Πρόεδρο ότι αρκεί η κοροϊδία από τον κ. Άιντε. Επιτέλους ας μην του επιτραπεί να παραπλανήσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Το ανακοινωθέν της Νέας Υόρκης ήταν σαφές, αναφορικά με τη συζήτηση των θεμάτων.

Γι ακόμα μια φορά, φαίνεται να μην ακολουθούνται τα συμφωνηθέντα. Και μετά μας λένε να τους έχουμε εμπιστοσύνη.