Εγκαίνια του αγωγού ΤΑΝΑΡ τέλεσαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλιγέβ και τον Πρόεδρο της Γεωργίας Γκιόργκι Μαργκβελάσβιλι ενώ συμμετείχαν επίσης ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Σήμερα ενημερωνόμαστε από τον Τύπο ότι ο λεγόμενος «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, θα παρευρεθεί σε εκδήλωση υπό τον τίτλο «ακρόαση για την Κύπρο», η οποία διοργανώνεται από την ομάδα των Φιλελεύθερων του Ευρωκοινοβουλίου. Μάλιστα πρόκειται για εκδήλωση που όπως αναφέρει η πληροφόρηση ο κ. Ναμί θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στο κυπριακό και η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 24 ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην οποία αναμένεται να παρευρεθεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Δεν μάθαμε ποια είναι η αντίδραση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να γίνει – έστω και εκ των υστέρων – ένα επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας σε φίλες χώρες όπως για παράδειγμα η Σερβία;

Δυστυχώς οι ανησυχίες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, οι οποίες εκφράστηκαν δημόσια και αφορούσαν στις επιπτώσεις της στασιμότητας που παρατηρείται στο Κυπριακό, αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προειδοποιήσαμε ότι η κατάσταση αναμονής μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία θα επιφέρει επιπτώσεις. Πλέον βλέπουμε τον κ. Ακιντζί να γίνεται αποδεκτός σε επίσημες εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας και δη στη παρουσία και χωρών φιλικά προσκείμενων προς την Κύπρο. Ταυτόχρονα ο κ. Ναμί καλείται στο Ευρωκοινοβούλιο να μιλήσει για το Κυπριακό και με κίνδυνο να προκαταλάβει τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Είμαστε βέβαιοι, ότι η κυπριακή κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει προβλέψει τις πιο πάνω στρατηγικά επιλεγμένες κινήσεις της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων, αλλά πολύ φοβούμαστε ότι δεν έχει σχεδιάσει πολιτικές αντιδράσεις και στρατηγικές που να επηρεάσουν την όλη κατάσταση. Καλούμε άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι, πέραν από προσεχτικός και πονηρός απέναντι στις κινήσεις που γίνονται, αλλά ταυτόχρονα να αρχίσει να σκέφτεται και την διαχείριση του κενού που προκαλεί η στασιμότητα στο κυπριακό, προκειμένου να μην δίνεται η ευκαιρία στην Τουρκία να παρουσιάζει την Τουρκοκυπριακή ηγεσία ωσάν να είναι ένα νόμιμο, επίσημα αναγνωρισμένο κράτος, αφήνοντας ίσως υπόνοιες και για αποδοχή της κατάστασης από τους Ελληνοκύπριους.