Η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, τα μοναδικά κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν είχαν καμία απολύτως ανάμειξη στην κατάρρευση του Συνεργατισμού είτε μέσω κομματικών παρεμβάσεων στα ΣΠΙ πριν το 2013 είτε με την εν γένει στάση τους στην μετά το 2013 εποχή, έχουν καταθέσει ξεχωριστό σχέδιο απόφασης το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή.

Το γεγονός ότι τα τρία κόμματα της “αντιπολίτευσης” ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ  και ΕΔΕΚ αρνούνται να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες για την σύμπραξη τους με το ΔΗΣΥ στον έλεγχο των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων (επισυνάπτεται σχετική κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων κομμάτων)  επιτρέπει στη κυβέρνηση να αναφέρεται στην προ το 2013 εποχή και να την προβάλλει ως άλλοθι.

Ξεχνούν ότι από το Παραλίμνι  μέχρι τον Πύργο Τηλλυρίας λειτουργούσαν ελεγχόμενα από τα κόμματα συνεργατικά . Όλοι ξέρουμε σε ποια χωριά υπήρχαν γαλάζια και ποια κόκκινα συνεργατικά. Κανένας επίσης δικαιούται να ξεχνά ότι όταν ιδρύθηκε η “Δήμητρα Επενδυτική” είχε ως Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο στο Διοικητικό της Συμβούλιο δυο βουλευτές έναν από το ΔΗΣΥ (Λευτέρη Χριστοφόρου) και έναν από το ΑΚΕΛ (Σταύρο Ευαγόρου).

Οι λόγοι που καθιστούν  αναγκαία την κατάθεση πρότασης για σχέδιο απόφασης της Βουλής είναι η άρνηση των υπολοίπων κομμάτων να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες για την καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού στην προ του 2013 περίοδο και η διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να αγνοήσει το ψήφισμα της Βουλής που ετοίμασαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μια ενδεχόμενη έκδοση απόφασης εκ μέρους της Βουλής θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να τοποθετηθεί θεσμικά.

Επισυνάπτεται η Πολιτική Ανακοίνωση των τεσσάρων κομμάτων