Το ευρωομόλογο, έμεινε τελικά εκτός των αποφάσεων που λήφθηκαν κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρία του Eurogroup.

Με απογοήτευσή παρατηρούμε ότι τα ευρωομόλογα έμειναν στα συρτάρια λόγω της ισχυρής αντίδρασης του άξονα Γερμανίας – Ολλανδίας.

Δυστυχώς οι αντιδράσεις των οικονομικά ισχυρά χωρών αφήνουν «ξεκρέμαστες» τις λιγότερο οικονομικά ισχυρές χώρες – μέλη τη Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και οι Ευρωπαίοι Επίτροποι,  οι αρμόδιοι για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν και για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, θεωρούν ότι αυτή η λύση αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο το Eurogroup αποφάσισε άλλα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στηρίζουμε έμπρακτα την έκδοση των ευρωομολόγων. Πρέπει όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί ενωμένα, να αντιμετωπίσουμε την κρίση που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Είναι επιτέλους η ώρα η Ενωμένη Ευρώπη να δείξει ότι υπάρχει πραγματικός λόγος  για την ύπαρξη της. 

Σε μια άλλη εξέλιξη σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Greenpeace δεν έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το αίτημα δέκα κρατών μελών (Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Λετονία και Λουξεμβούργο) για ένα πράσινο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας. Οι δέκα χώρες – κάνει εντύπωση η απουσία της Κύπρου – υποστηρίζουν ότι πρέπει τα μέτρα για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της «κορωνοκρίσης» να μην οδηγήσουν σε μονόπλευρη λιτότητα και καταστροφή του περιβάλλοντος.  Οι δέκα χώρες  συστήνουν να υπάρχει ειδικό σχέδιο στήριξης των επενδύσεων που προωθούν την κυκλική οικονομία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Δυστυχώς – εκτός από την Κύπρο – οι δυο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ δηλαδή η Γαλλία και η Γερμανία αρνήθηκαν να στηρίξουν το έγγραφο πολιτικής που υποστήριξαν οι δέκα ευρωπαϊκές χώρες (πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Greenpeace).