Η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ, σε χώρο εναπόθεσης ελαστικών και στύλων ηλεκτροδότησης, εντός του χώρου της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, εγείρει ξανά όχι μόνο το θέμα της ελλιπούς πρόληψης, αλλά και της διαχείρισης μιας τέτοιας κατάστασης.

Η φωτιά που έκαιγε -και όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, θα συνεχίσει να καίει λόγω της φύσης των υλικών- εκλύοντας τοξικό καπνό για πάνω από δέκα ώρες, αποτελεί αυτούσια, μια εστία περιβαλλοντικής και όχι μόνο, βλάβης. Αν συνυπολογιστεί μάλιστα η γειτνίαση με εγκαταστάσεις βαριάς βιομηχανίας, οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη επέκταση θα μπορούσαν να είναι πραγματικά καταστροφικές. 

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν και είναι πολλά:

Με ποια λογική εναποτίθενται σε μη περιφραγμένο χώρο, εύφλεκτα υλικά; 

Που οφείλεται η ανεπάρκεια στην επιτήρηση του τρόπου διαχείρισης των υλικών αυτών από τις εταιρείες;

Γιατί ενώ η περιοχή εμπίπτει στην οδηγία SEVESO II για τον έλεγχο μεγάλων ατυχημάτων, δεν ελήφθη καμία σχετική δράση μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς από το Υπουργείο Εργασίας και τα αρμόδια Τμήματά του; 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών περιμένουμε απαντήσεις από τους αρμόδιους. Δε θα σταματήσουμε να ερευνούμε το θέμα, έως ότου όλοι οι εμπλεκόμενοι καταλάβουν πως όσα δραματικά ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, πρέπει να μας διδάσκουν.

Δεν ανεχόμαστε να μπαίνουν ξανά σε κίνδυνο οι άνθρωποι, η υγεία, το περιβάλλον και συνολικά η χώρα.