Η χθεσινή κατάθεση των τουρκικών προτάσεων, βάσει όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν συμβάλλει σε μια θετική εξέλιξη των συνομιλιών. Ουσιαστικά οι Τούρκοι κατέθεσαν και γραπτώς την προσέγγισή τους, βάσει της οποίας πήγαν στην Ελβετία μόνο για να αποσπάσουν όσα περισσότερα μπορούν. Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι πήγαν στην Ελβετία για να πάρουν την εκ περιτροπής Προεδρία, τα δικαιώματα των Τούρκων υπηκόων και περισσότερες εξουσίες (βέτο) χωρίς να δώσουν τίποτα. 

Μάλιστα η τουρκική στάση ενισχύεται και από κύκλους, που κατά δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, επιδιώκουν να εκβιάσουν τη συμμετοχή των πρωθυπουργών στη Διάσκεψη, πριν καν συντελεστεί οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδος. Δυστυχώς, υπάρχουν όμως και ελληνοκύπριοι που στηρίζουν την άποψη της καθολικής υποταγής έναντι των τουρκικών παράλογων απαιτήσεων, την ίδια ώρα με θλίψη παρατηρούμε την τουρκοκυπριακή ηγεσία να έχει ταυτιστεί με την Τουρκία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δηλώνουμε ξεκάθαρα πως αν το πραγματικό ζητούμενο είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης, αυτή δε θα προκύψει μέσα  από εκβιασμούς και επικοινωνιακά παιχνίδια. Δε θέλουμε μέσω της συμφωνίας να μετατραπεί ολόκληρη η Κύπρος σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο.