Δηλώσεις Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη

Δυστυχώς η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού και του «Success story» δεν μπορεί να πείσει την Ευρώπη, η οποία έκλεισε τ’ αυτιά στον Υπουργό Οικονομικών ο οποίος ισχυρίστηκε ενώπιον της Βουλής τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η χώρα μας στέκεται στα πόδια της γερά!

Ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καυτηριάζει την πολιτική των διαβατηρίων και δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την Κύπρο φορολογικό παράδεισο. Ουσιαστικά δικαιώνει άλλη μια φορά την φωνή των Οικολόγων που λέει ότι ζούμε στην εποχή της μίζας, της βίζας και των ουρανοξυστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη σειρά της δεν βλέπει ότι στην Κύπρο «ευημερούν οι αριθμοί», όπως οι Κυβερνώντες. Καταγράφει υπερβολικές ανισορροπίες στην κυπριακή οικονομία, επεξηγώντας ότι ένα πολύ υψηλό μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβαρύνει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και η ύπαρξη μεγάλου αριθμών ιδιωτικών και δημόσιων και εξωτερικών χρεών βαραίνει την οικονομία, σε ένα πλαίσιο που η ανεργία εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλή, αν και μειώνεται και η δυνητική ανάπτυξη είναι ασθενής. Τα δεδομένα αυτά καταρρίπτουν πλήρως τα περί θετικών ρυθμών ανάπτυξης και θετικών αναβαθμίσεων από τους διάφορους Οίκους. Καταδεικνύεται ότι τα όσα εκφράζονται από τον Υπουργό Οικονομικών και αφορούν την οικονομία δεν είναι ρεαλιστικά. Οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν αλλά δεν οδηγούν στην ευημερία.

Ως Οικολόγοι έχουμε πολύ ρεαλιστικές προτάσεις για την προώθηση βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης, επενδύσεων για επίτευξη του στόχου για μείωση των συνολικών εκπομπών ρύπων σε εθνικό επίπεδο και των μέτρων για διαχείριση των επιπτώσεων του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Αυτού του είδους οι προτάσεις είναι που θα τονώσουν την κυπριακή οικονομία, θα προσφέρουν αειφορία αλλά και περιβαλλοντικές λύσεις. Η σημερινή κατάσταση, με σπασμωδικές πολιτικές περιστασιακής τόνωσης της οικονομίας, χωρίς στροφή στις νέες οικολογικές και πράσινες πολιτικές, βασισμένες στις νέες τεχνολογίες, στην πληροφορική και την καινοτομία, πρέπει να τερματιστεί. Οι Κυβερνώντες ωστόσο εμμένουν στην προώθηση ενός κερδοσκοπικού συστήματος αλόγιστης και χωρίς όρια ανάπτυξης, αφήνοντας την οικονομία της χώρας σε συνεχόμενες κρίσεις ύφεσης.